Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopuminen perintökaaren mukaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perillinen voi luopua ennen perittävän kuolemaa perinnöstään joko kokonaan tai määräosittain. Usein luopuminen tapahtuu hyväksymällä ennakolta perittävän testamentti tekemällä kirjallinen hyväksymisilmoitus, joka on osoitettava perittävälle. Mikäli perinnöstä luopuja on rintaperillinen, hänellä on kuitenkin oikeus saada luopumisestaan kohtuullinen vastike, ellei hänen puolisolleen tai lapsilleen tule perinnöstä lakiosaa vastaavaa omaisuutta. Muun kuin rintaperillisen tekemä luopuminen on tehokas myös, vaikkei tämä saisikaan siitä mitään korvausta.

Jos perillinen laiminlyö perinnön vastaanottamisen, hän voi menettää oikeutensa jäämistöön. Perittävän kuoltua perillisellä ja testamentinsaajalla on kuitenkin myös oikeus luopua oikeudestaan. Luopumiselle ei ole asetettu varsinaista aikarajaa, mutta se kuitenkin edellyttää sitä, että he eivät ole jo ryhtyneet sellaisiin toimiin, joista heidän on katsottava ottaneen perinnön vastaan. Luopuminen on tällöinkin tehtävä kirjallisesti, esimerkiksi ilmaisemalla luopumistahto perukirjassa tai tekemällä allekirjoitettu luopumisilmoitus. Luopumisilmoitus voidaan osoittaa muun muassa kuolinpesän osakkaille tai pesänselvittäjälle. Jos perinnöstä luovutaan perittävän kuoleman jälkeen, ei luopujalla ole oikeutta saada luopumisestaan vastiketta. Vastikkeen maksaminen perinnöstä luopujalle perittävän kuoleman jälkeen muuttaa oikeustoimen luonnetta ja se voi johtaa esimerkiksi erilaisiin veroseuraamuksiin.

Sekä perillinen että yleistestamentin saaja voivat perittävän kuoleman jälkeen luovuttaa toiselle pesäosuutensa joko vastikkeetta tai vastiketta vastaan. Luovutus voi tapahtua sekä pesän osakkaalle tai osakkuuspiirin ulkopuoliselle henkilölle, ja sen tulee tapahtua kirjallisesti, esimerkiksi laatimalla luovutuksesta muotovaatimukset täyttävä asiakirja. Lähtökohtaisesti luovutuksen saajalla on tällöin oikeus saada se jako-osuus, jonka luopuja olisi itse ilman luovutuksen tapahtumista saanut. Perinnöstä luopumisella toisen hyväksi voi olla vaikutusta mahdollisten velkojien, sekä luopujan perillisten oikeusasemaan. Suunnittelemalla perinnöstä luopuminen esimerkiksi perillisten hyväksi tai määräämällä omaisuudesta jälkikäteen voidaan saavuttaa tapauksittain huomattaviakin veroetuja. Asiantuntijan apuun turvautuminen perintöseuraamusten suunnittelemiseksi ja kaikille osapuolille suotuisimman lopputuloksen saamiseksi onkin suositeltavaa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]