Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopuminen ja velkojat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perillinen voi luopua perinnöstä ennen perinnönjättäjän kuolemaa hyväksymällä testamentin tai muulla tavoin kirjallisesti ilmoittamalla perittävälle luopuvansa perinnöstä. Perillinen saa kuitenkin lakiosansa, jollei hän ole saanut siitä kohtuullista vastiketta taikka jollei hänen puolisolleen testamentin tai jälkeläisilleen lain tai testamentin nojalla tule lakiosaa vastaavaa omaisuutta. Perillisellä tai testamentinsaajalla on oikeus luopua perinnöstä tai testamentista perittävän kuoltua, jos hän ei ole jo ryhtynyt sellaisiin toimiin, että hänen on katsottava ottaneen perinnön vastaan. Tällainen toimi on jo muun muassa ilmoitus halukkuudesta ottaa perintö vastaan. Pelkkä perunkirjoitukseen osallistuminen ei tarkoita perintöön ryhtymistä ellei perinnönsaaja saa pesästä henkilökohtaista etua. Luopuminen on tehtävä kirjallisesti. Vaikka perillinen ilmoittaisi luopumisen tapahtuvan lakimääräisen sijaisperillisen hyväksi, ei perillisen katsota hukanneen varojaan velkojiensa vahingoksi.

Perinnöstä luopuminen sitoo velkojia, jos luopuminen on tehty tehokkaasti. Velkojat eivät siis voi vaatia perinnönsaajaa ottamaan perintöä tai testamenttia vastaan. Perinnöstä luopujan perintöosuus ei myöskään mene velkojen maksuun. Konkurssilain mukaan velallisen oikeus perintöön tai testamenttiin ei kuulu konkurssipesään, jos velallinen on määräajassa luopunut oikeudestaan. Luopuminen on tehtävä ennen konkurssin alkamista tai viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun perillinen sai tiedon perittävän kuolemasta. Luopuminen voi tapahtua vielä konkurssin alettuakin, jos kolmen kuukauden määräaika siitä, kun perillinen sai tiedon perittävän kuolemasta, on avoinna. Jos kolmen kuukauden määräaika on kulunut umpeen jo ennen konkurssin alkamista, luopumismahdollisuutta ei ole enää konkurssin alkamisen jälkeen. Tämä koskee kuitenkin ennen konkurssin alkamista saatua perintöä. Konkurssin alkamisen jälkeen perinnöksi saatu omaisuus ei kuulu konkurssipesään ja perillinen voi velkojiaan sitovalla tavalla luopua tällaisesta perinnöstä vielä konkurssin aikana.

Kuolinpesän osakkaan osuus kuolinpesästä voidaan myös ulosmitata. Kuolinpesälle annetaan tällöin kirjallinen maksukielto, jossa pesän osakkaita ja hallintoa kielletään luovuttamasta velalliselle perinnönjaossa tulevaa omaisuutta muulle kuin ulosottomiehelle. Velallisen oikeutta perintöön tai testamenttiin ei saa ulosmitata, jos velallinen osoittaa, että hän on perittävän eläessä luopunut oikeudestaan perintöön, perittävän kuoleman jälkeen antanut kirjallisen luopumisilmoituksen tiedoksi kuolinpesälle tai perittävän kuoleman jälkeen jättänyt luopumisilmoituksen kotipaikkansa maistraattiin tallettamista varten. Sen jälkeen kun ulosmittauspäätös on tehty, velallinen ei voi hakijaa sitovasti luopua oikeudestaan perintöön.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]