Minilex - Lakipuhelin

Lakiosasta luopumisen peruuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosalla tarkoitetaan rintaperilliselle perinnöstä kuuluvaa osaa siinä tapauksessa, että omaisuus on testamentilla määrätty jollekin toiselle. Rintaperillisiä ovat perittävän jälkeläiset suoraan alenevassa polvessa eli esimerkiksi lapset. Lakiosan suuruus taas on puolet siitä, mitä rintaperillinen olisi saanut, jos perintö olisi jaettu lain, eikä testamentin mukaan. Rintaperillinen ei kuitenkaan saa lakiosaansa automaattisesti, vaan hänen on vaadittava sitä kuuden kuukauden kuluessa testamentin todistettavasta tiedoksisaannista. Lakiosaan oikeutettu voi myös luopua oikeudestaan tekemällä siitä kirjallisen, allekirjoitetun ilmoituksen, joka usein on testamentin hyväksymisilmoitus. Perinnöstä voi luopua myös perittävän eläessä tekemällä ilmoituksen perittävälle. Tällainen luopuminen on lakiosan osalta tehokas kuitenkin ainoastaan, jos rintaperillinen on aiemmin saanut lakiosastaan kohtuullisen vastikkeen, tai jos hänen puolisonsa saa testamentin tai jälkeläinen testamentin tai lain nojalla perinnöstä lakiosaa vastaavaa omaisuutta. Lakiosasta luopuminen on siten mahdollista peruuttaa ennen perittävän kuolemaa koskevan luopumisen osalta, mutta perittävän kuoleman jälkeen tapahtunut luopuminen on tehokas.

Perinnöstä ja myös lakiosasta luopuminen perittävän kuoleman jälkeen voidaan tehdä tehokkaasti ainoastaan, jos perillinen ei ole ryhtynyt sellaisiin toimiin, että hänen voitaisiin katsoa ottaneen perintöä vastaan. Perintöön ryhtymisen jälkeen rinnastuu luopuminen pesäosuuden vastikkeettomaan luovutukseen, josta luovuttajan on maksettava perintöveroa ja saajan lahjaveroa. Perittävän kuoltua tapahtuneissa testamentin hyväksymistilanteissa herää usein kysymys myös siitä, onko rintaperillinen testamentin hyväksymällä luopunut myös lakiosastaan vai ainoastaan hyväksynyt testamentin pätevyyden. Koska perittävän kuoleman jälkeen tapahtuvan luopumisen peruuttaminen ei ole jälkikäteen mahdollista, onkin testamenttia hyväksyttäessä oltava tarkkana sen suhteen, mitä hyväksyy. Testamentin hyväksymisilmoituksia laadittaessa olisikin syytä erottaa lakiosasta luopumista koskeva tahdonilmaisu omaan kohtaansa.

Lakiosasta luopumisen peruuttaminen on siis mahdollista ainoastaan tilanteessa, jossa luopuminen on tapahtunut perittävän eläessä, eikä rintaperillinen ole saanut lakiosastaan kohtuullista vastiketta. Jos luopumistahdonilmaisua ei kuitenkaan vielä ole kirjallisesti annettu, vaan perillinen on vasta suunnitellut sitä tai puhunut siitä muiden perillisten kanssa, voi hän peruuttaa tällaisen suostumuksen. Lakiosastaan voi luopua myös jättämällä sitä koskevan vaatimuksen tekemättä määräajassa, eikä myöskään näin tapahtunutta luopumista voi peruuttaa. Lakiosan luopumiseen liittyy siis riski siitä, että tilanne tai luopujan mieli myöhemmin muuttuu. Luopumista onkin syytä harkita tarkkaan esimerkiksi lakimiehen avustuksella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]