Minilex - Lakipuhelin

Miten lakiosa vaaditaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosaa vaaditaan kirjallisesti lakiosavaatimuksella. Lakiosavaatimuksesta käytetään myös nimeä lakiosailmoitus. Lakiosavaatimus tulee toimittaa testamentinsaajalle tiedoksi. Lakiosan vaatimisesta on säädetty perintökaaressa.

Lakiosa ei siis tule lakiosaperilliselle automaattisesti, vaan sitä on vaadittava. Vaatimuksen esittämiselle on varattu aikaa kuusi kuukautta siitä eteenpäin, kun tieto testamentista on annettu perilliselle. Testamentin saajan on annettava testamentti tiedoksi jokaiselle perilliselle erikseen. Tiedoksianto on tehtävä todisteellisesti ja perilliselle on annettava oikeaksi todistettu jäljennös testamentista. Vasta kun testamentti on annettu oikealla tavalla tiedoksi perilliselle, kuuden kuukauden aika lakiosavaatimuksen esittämiseen alkaa kulua. Tiedoksianto on siis testamentinsaajan vastuulla.

Lakiosailmoitukselle ei ole tarkkoja muotovaatimuksia. Ilmoituksessa ei tarvitse yksilöidä vaatimusta. Riittävää on se, että perillinen ilmaisee tahtonsa saada hänelle lain nojalla kuuluva osa perinnöstä. Millainen tahansa todisteellisesti tehty ilmoitus on pätevä. Lakiosavaatimus suojaa lakiosaperillistä testamentinsaajaa vastaan, eikä lakiosaa tarvitse vaatia kanne teitse. Virheellistä testamenttia voidaan kuitenkin moittia, jolloin kanteen menestyessä perilliset saavat koko omaisuuden.

Mikäli testamentinsaajia on useita, tulee vaatimus tehdä jokaiselle saajalle erikseen. Kultakin testamentinsaajalta voi vaatia vain hänen osuuttaan lakiosasta, sillä jokainen vastaa lakiosasta vain omalta osaltaan. Jos testamentin saajia on useita, koko lakiosaa ei siis voida vaatia vain yhdeltä heistä. Jokaisen perillisen on myös vaadittava lakiosaa erikseen jokaiselta testamentinsaajalta. Yhden perillisen ilmoitus ei siis anna toisille perillisille heidän lakiosaansa. Jokaisen perillisen tulee siis tehdä ilmoitus täysin itsenäisesti.

Lakiosavaatimus kannattaa tehdä joko haastemiehen välityksellä tai vaihtoehtoisesti jollakin muulla tavalla todisteellisesti. Jos testamentin saaja välttelee lakiosavaatimuksen tiedoksiantoa ja tekee tiedoksiannon näin mahdottomaksi, lakiosaa koskevan vaatimuksen ilmoittaminen voidaan suorittaa myös virallisessa lehdessä. Lakiosavaatimus voidaan kirjata myös perukirjaan ja se on tällöin pätevä, jos testamentinsaajat ovat olleet paikalla perunkirjoituksessa.

Mikäli perillinen haluaa luopua kokonaan oikeudestaan perintöön, voi hän hyväksyä toisen hyväksi tehdyn testamentin. Hyväksyntään ei vaadita mitään erillistä ilmoitusta.

 Jos sinulla on vielä kysyttävää liittyen lakiosan vaatimiseen, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Lakiosaa tulee vaatia kirjallisesti ja todisteellisesti, mutta muutoin vaatimuksen muoto on vapaa
  • Jokainen perillinen vaatii itsenäisesti lakiosaansa jokaiselta testamentinsaajalta erikseen

Varoitukset

  • Rintaperillinen ei saa lakiosaa automaattisesti, mikäli perittävän omaisuus on testamentattu toiselle
  • Rintaperillinen menettää oikeutensa lakiosaan, mikäli hän ei vaadi sitä testamentinsaajalta määräajassa

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]