- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lakiosaa vaaditaan kirjallisesti lakiosailmoituksella, joka toimitetaan testamentin saajalle tiedoksi. Jos testamentin saajia on useita, ilmoitus tulee tehdä jokaiselle heistä erikseen. Jokainen testamentin saaja on vastuussa lakiosasta vain omalta osuudeltaan. Lakiosa ei tule perilliselle automaattisesti, vaan perillisen on nimenomaisesti esitettävä lakiosaa koskeva vaatimus testamentin saajalle.
Lakiosailmoituksen esittämiselle on varattu aikaa kuusi kuukautta siitä eteenpäin, kun tieto testamentista on annettu perilliselle. Testamentin saajan tulee antaa testamentti tiedoksi perillisille.
Lakiosailmoitukselle ei ole asetettu muotovaatimuksia. Se riittää, että lakiosaperillinen ilmoittaa testamentin saajalle tahtovansa osansa. Usein lakiosailmoitus otetaan osaksi perukirjaa. Jos ja kun testamentin saaja tai saajat ovat perunkirjoituksessa paikalla, on ilmoitus annettu oikein. Tämän jälkeen perillinen on suojattu testamentin saajaa kohtaan.
Lakiosailmoituksen tekeminen kannattaa tehdä joko haastemiehen välityksellä tai vaihtoehtoisesti muulla tavalla todisteellisesti. Jos testamentin saaja välttelee lakiosaa koskevan vaatimuksen tiedoksiantoa ja tekee näin ilmoittamisen mahdottomaksi, lakiosailmoituksen voi tehdä ilmoittamalla siitä virallisessa lehdessä.
Lakiosan vaatiminen kannattaa tehdä todisteellisesti siten, että testamentin tiedoksiantoa koskevaan paperiin lisätään tiedoksisaantia koskevan ilmoituksen lisäksi merkintä siitä, että rintaperillinen aikoo vaatia lakiosaa. Lakiosailmoituksesta käytetään myös ilmaisua lakiosavaatimus.
Jos sinulla on vielä kysyttävää liittyen lakiosailmoituksen tekemiseen testamentin saajalle, käänny asiantuntevien lakimiehiemme puoleen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.