Minilex - Lakipuhelin

Lakiosan siirto


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lakiosa on lain mukaisesti rintaperilliselle määräytyvä osuus vainajan jäämistöstä. Lakiosa voidaan siirtää omalle lapselle luopumalla perinnöstä joko perittävän eläessä tai tämän kuoltua. Lakiosaan oikeutettu voi luopua perinnöstään hyväksymällä testamentin tai ilmoittamalla luopumisesta kirjallisesti perittävälle. Lakiosaan ovat oikeutettuja rintaperilliset, eli vainajan lapset ja ottolapset. Rintaperillisen ollessa kuollut tulevat hänen lapsensa rintaperillisen asemaan. Tätä kutsutaan suoraksi sijaantulo-oikeudeksi.

Mikäli rintaperillinen päättää luopua perinnöstään saavat perinnöstä luopuvan lapset oikeuden perintöön. Perinnöstä luopuvan kanssa toimitaan samalla tavalla kuin hän olisi kuollut. Lapset saavat saman osan perinnöstä mitä perinnöstä luopunut vanhempi olisi saanut. Perinnöstä ei voi pätevästi luopua enää siinä vaiheessa, jos perillisen katsotaan ottaneen perintö vastaan.

Mikäli henkilö luopuu perinnöstään ei hänellä ole minkäänlaista oikeutta vainajan jäämistöön. Perinnöstä luopumiseen ja sen seurauksiin liittyy monenlaisia oikeudellisia asioita. Ajankohtaisen tiedon varmistamiseksi suosittelen soittamaan lakipuhelimeen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa