- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lakiosa on lain mukaisesti rintaperilliselle määräytyvä osuus vainajan jäämistöstä. Lakiosa voidaan siirtää omalle lapselle luopumalla perinnöstä joko perittävän eläessä tai tämän kuoltua. Perittävän eläessä perinnöstä luopuminen on ainoa tapa, jolla voi pätevästi määrätä toisen jäämistöstä.
Lakiosaan oikeutettu voi luopua perinnöstään hyväksymällä testamentin tai ilmoittamalla luopumisesta kirjallisesti perittävälle. Lakiosaan ovat oikeutettuja rintaperilliset, eli vainajan lapset ja ottolapset. Rintaperillisen ollessa kuollut tulevat hänen lapsensa rintaperillisen asemaan. Tätä kutsutaan suoraksi sijaantulo-oikeudeksi. Itsenäinen oikeus lakiosaan on siis myös ensimmäisen parenteelin sijaantuloperillisillä.
Mikäli rintaperillinen päättää luopua perinnöstään saavat perinnöstä luopuvan lapset oikeuden perintöön. Perinnöstä luopuvan kanssa toimitaan samalla tavalla kuin hän olisi kuollut. Lapset saavat saman osan perinnöstä mitä perinnöstä luopunut vanhempi olisi saanut. Tällöin lapset joutuvat samalla lailla perintöverovelvollisiksi.
Perinnöstä ei voi pätevästi luopua enää siinä vaiheessa, jos perillisen katsotaan ottaneen perintö vastaan. Perunkirjoitukseen osallistumista tai juoksevien asioiden hoitoa kuolinpesässä ei kuitenkaan katsota vielä sellaisiksi toimiksi, että perintö olisi otettu vastaan.
Mikäli henkilö luopuu perinnöstään ei hänellä ole minkäänlaista oikeutta vainajan jäämistöön. Perinnöstä luopumiseen ja sen seurauksiin liittyy monenlaisia oikeudellisia asioita. Ajankohtaisen tiedon varmistamiseksi suosittelen soittamaan lakipuhelimeen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.