- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kun henkilö kuolee, hänen rintaperillisellään ja ottolapsellaan sekä tämän jälkeläisellä on lakiosa perittävän jälkeen. Lakiosa tarkoittaa sellaista vähimmäisosaa kuolleen henkilön jäämistöstä, johon perillisellä on oikeus siitä riippumatta, mitä vainaja on testamentissaan määrännyt. Lakiosan määrä on puolet perilliselle lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta.
Perillisellä, jolla on oikeus lakiosaan, tulee saada lakiosansa rahana tai muuna, yleensä testamentin määräämänä suorituksena kohtuullisessa ajassa. Testamentti katsotaan perillistä kohtaan tehottomaksi, mikäli se estää häntä saamasta lakiosaansa jäämistöstä tai rajoittaa hänen oikeuttaan määrätä lakiosana tulevasta omaisuudesta.
Testamentti katsotaan tehokkaaksi, mikäli testamentin saaja, kenen kuuluu suorittaa lakiosa siihen oikeutetulle, suorittaa perillisen lakiosaa vastaavan tai siitä puuttuvan määrän rahana perillisen määräämään kohtuullisen ajan kuluessa, eikä rahasuoritusta ole testamentissa kielletty.
Kun testamentti on annettu tiedoksi perilliselle, jolle kuuluu lakiosa, hän voi siinä tapauksessa, ettei lakiosaa suoriteta, vedota testamentin tehottomuuteen ilmoittamalla lakiosaa koskeva vaatimuksensa testamentin saajalle haastemiehen välityksellä tai muulla todistettavalla tavalla kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hän sai testamentin tiedoksi.
Vaikka lakiosan maksulle ei laissa määrätä selkeää määräaikaa, vaan puhutaan kohtuullisesta ajasta, kuuden kuukauden ajan voi kuitenkin katsoa olevan määräaika kohtuulliselle maksuajalle, sillä silloin lakiosaan oikeutetulla on oikeus jo vaatia lakiosaa haasteella maksettavaksi.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.