Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopuminen vanhemman hyväksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentinsaaja tai lain mukainen perillinen voi luopua perinnöstään joko perittävän eläessä tai tämän kuoleman jälkeen. Perinnöstä luopumisen tulee tapahtua kirjallisesti, ja perittävän ollessa vielä elossa, tulee luopumisesta ilmoittaa hänelle. Usein luopuminen perittävän eläessä tapahtuu hyväksymällä perittävän testamentin, jota ilman hyväksyjä saisi perinnön. Rintaperillisellä, eli esimerkiksi perittävän lapsella, on kuitenkin oikeus saada korvaus lakiosastaan, silloin kuin luopuminen on tapahtunut perittävän eläessä. Jos rintaperillinen ei ole vielä perittävän kuollessa saanut korvaustaan, on hänellä pääsääntöisesti oikeus saada lakiosansa pesästä. Perittävän kuoleman jälkeen tapahtuneessa luopumisessa lakiosan saaminen riippuu annetun luopumistahdonilmaisun laajuudesta eli siitä, voidaanko luopumisen katsoa koskeneen myös lakiosaa. Jotta perinnöstä luopuminen voisi tapahtua tehokkaasti, ei luopuja ole saanut ryhtyä perintönä saatuun omaisuuteen. Kun perillinen luopuu tehokkaasti perinnöstään, menee hänen osuutensa jollekin toiselle. Joissain tilanteissa tämä toinen, jonka hyväksi luopuminen tapahtuu, voi olla luopujan vanhempi.

Kun perillinen luopuu tehokkaasti perinnöstään, jaetaan omaisuus siten, kuin perillinen olisi kuollut ennen perittävää. Jos luopuja on siis esimerkiksi perittävän lapsi, tulevat hänen sijaansa hänen rintaperillisensä. Jos lapsella ei kuitenkaan ole rintaperillisiä eikä sisaruksia, voi hän luopua perinnöstä vanhempansa eli vainajan puolison hyväksi. Leski nimittäin perii lain nojalla, mikäli vainajalta ei jää rintaperillisiä. Testamentista luovuttaessa omaisuus menee testamentin toissijaissaajalle, jos tällainen on nimetty. Jos toissijaissaajaa ei ole, pyritään tulkitsemaan testamentintekijän tahtoa. Mikäli tämäkään ei ole mahdollista, tulevat luopujan jälkeläiset tämän sijaan, jos he ovat perittävälle sukua siten, että he olisivat periaatteessa voineet periä hänet. Jos luopujalla ei rintaperillisiä ole tai he eivät ole perittävälle tällaista sukua, jaetaan perintö lain mukaan. Testamenttiin perustuvasta oikeudesta oikeudestakin voi luopua vanhemman hyväksi. Jos testamentinsaajan vanhempi on esimerkiksi määrätty testamentin toissijaissaajaksi, on luopuminen hänen hyväkseen mahdollista. Samoin testamentista luopuminen vanhemman hyväksi voi onnistua esimerkiksi tilanteessa, jossa luopuja on perittävän lapsenlapsi, jolla ei ole omia lapsia. Tällöin perintö voitaisiin testamentin rauettua jakaa perittävän lapselle, eli testamentinsaajan vanhemmalle.

Perinnöstä tai testamentista tehokkaasti luovuttaessa luopuja ei saa päättää siitä, kenelle omaisuus hänen sijaansa menee. Siksi perinnöstä luopuminen vanhemman hyväksi voi muutamia tilanteita lukuun ottamatta osoittautua mahdottomaksi. Perillinen voi toki luovuttaa perintöosuutensa vanhemmalleen luopumalla perinnöstä tehottomasti, mutta tällöin luovuttaja joutuu maksamaan saannostaan perintöveroa ja saaja lahjaveroa. Arvioitaessa sitä, kannattaisiko perintö ottaa vastaan vai luopua siitä, suositeltavaa on kysyä neuvoa lakimieheltä, joka voi kertoa perinnönjaon lopputuloksesta kummankin vaihtoehdon kannalta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]