Minilex - Lakipuhelin

Lasten lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosalla tarkoitetaan sitä osuutta, joka perillisellä on oikeus vähintään saada perittävän jäämistöstä. Vainajan lapsilla on oikeus lakiosaan, eli heillä on oikeus saada tietty osuus perinnöstä muun muassa testamentin määräyksistä huolimatta. Testamentilla ei näin ollen ole lähtökohtaisesti mahdollista jättää lasta perinnöttömäksi. Lakiosa on puolet perittävän omaisuudesta. Näin ollen, jos perittävällä on neljä lasta, on kunkin lapsen lakiosa 1/8. Jokainen lapsi saa näin ollen samansuuruisen osuuden. Jos perittävä ei ole tehnyt testamenttia, jaetaan omaisuus lasten kesken, jolloin kukin saa 1/4. 

Jos vainaja puolestaan on laatinut testamentin, jolla omaisuus on määrätty jollekin muulle, saa kukin lapsi vain lakiosansa verran, eli 1/8 perittävän omaisuudesta. Loput omaisuudesta jaetaan niin kuin testamentissa on määrätty. Testamentilla ei pysty loukkaamaan lapsen oikeutta lakiosaan. Jos perittävä on määrännyt testamentillaan, että hänen koko omaisuutensa perii joku muu, kuin hänen lapsensa, on lapsella tästä huolimatta oikeus lakiosaan. 

Perittävän on mahdollista tietyissä tilanteissa jättää lapsi kokonaan perinnöttömäksi, lakiosasta riippumatta. Se on mahdollista ensinnäkin, jos lapsi on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen perimispolvessa olevaa sukulaistaan, ottolastaan tai tämän jälkeläistä. Toiseksi se on mahdollista, jos lapsi jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää. Silloin otetaan huomioon, kuinka syvästi perittävän lapsen elämäntapa on loukannut perittävää. Peruste on melko vanhentunut ja sen toteennäyttäminen on hankalaa, jolloin siihen vetoaminen on vaikeaa. Perinnöttömäksi tekemisestä on määrättävä testamentissa ja siinä tulee mainita myös perinnöttömäksi jättämisen peruste, joka on näytettävä toteen, jos joku siihen vetoaa. Jos lapsi on tahallisella rikoksella aiheuttanut perittävän kuoleman, ei hänellä silloinkaan ole oikeutta lakiosaan.

Jos jokin lapsista on jätetty perinnöttömäksi, ei se vaikuta muiden lasten lakiosan suuruuteen. Perinnöttömäksi jätetyn lapsen lakiosan suuruisen perintöosuuden saa tällöin hänen perillisensä. Jos siis perinnöttömäksi jääneellä lapsella on omia lapsia, saavat he perinnöttömäksi jääneen vanhempansa osuuden perinnöstä. 

Lakiosaan liittyvät kysymykset saattavat olla hyvinkin monimutkaisia ja hankalia, joten otattehan asiassa yhteyttä lakipuhelimeen. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]