Minilex - Lakipuhelin

Lakiosa rintaperilliselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rintaperillisillä sekä ottolapsella ja hänen jälkeläisillään (jatkossa rintaperilliset) on lakiosa perittävän jälkeen. Lakiosa tulee kyseeseen silloin, kun perittävä on tehnyt testamentin. Lakiosa on puolet rintaperilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta. Lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan ensisijaiset perilliset ovat nimenomaan rintaperilliset. Esimerkiksi jos perittävällä on neljä lasta, on jokaisen lapsen lakimääräinen perintöosa 1/4 perinnöstä ja lakiosa 1/8 perinnöstä.

Lakiosaa koskevat säännökset tulevat siis sovellettavaksi, kun perittävä on tehnyt testamentin. Merkitystä ei ole sillä, onko testamentti tehty lakimääräisen perillisen vai jonkun muun hyväksi taikka onko perillinen jätetty testamentissa kokonaan perinnöttömäksi. Perittävä on esimerkiksi saattanut määrätä koko omaisuutensa testamentilla yhdelle lapselleen, vaikka hänellä olisi neljä lasta. Tällöin testamentin ulkopuolelle jääneillä lapsilla on oikeus lakiosaansa (1/8) ja testamentin saanut lapsi saa loput perinnöstä. Perittävä on myös saattanut tehdä testamentin lakimääräisen perimysjärjestyksen ulkopuolella olevalle henkilölle tai esimerkiksi testamentata omaisuutensa hyväntekeväisyyteen. Rintaperillisillä on testamentista huolimatta aina oikeus lakiosaansa.

Rintaperillinen voidaan tehdä perinnöttömäksi vain hyvin poikkeuksellisesti. Kenelläkään ei ole oikeutta perintöön sen jälkeen, jonka kuoleman hän on tahallisesti aiheuttanut rikollisella teolla. Tämä koskee kaikkia perillisiä sekä testamentin saajaa. Rintaperillisellä ei siis ole oikeutta edes lakiosaan, jos hän on tahallisesti aiheuttanut perittävän kuoleman. Perittävä voi tehdä rintaperillisen perinnöttömäksi, jos tämä on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää tai hänen perimispolvessaan olevaa sukulaistaan. Perittävä voi tehdä rintaperillisen perinnöttömäksi myös, jos tämä jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää. Perinnöttömäksi tekemisestä on määrättävä testamentissa ja siinä on mainittava määräyksen peruste. Kun perillinen on tehty perinnöttömäksi, perinnön saa hänen sijaansa se, jolla olisi ollut oikeus perintöön siinä tapauksessa, että perillinen olisi kuollut ennen perittävää. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]