Minilex - Lakipuhelin

Lakiosa ja testamentin hyväksyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rintaperillisellä on lakiosa perittävän jälkeen. Lakiosa on puolet perilliselle lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta. Lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan ensisijaisia perillisiä ovat rintaperilliset. Jos perittävällä on rintaperillisiä, perintö jaetaan heidän kesken. Jos perittävällä on kaksi lasta, on kummankin perintöosa näin ollen ½ perinnöstä ja lakiosa ¼ perinnöstä. Lakiosa tulee sovellettavaksi silloin, kun perittävä on tehnyt testamentin, joka loukkaa rintaperillisen oikeutta perintöön. Lakiosan tarkoituksena on siis suojata rintaperillisen oikeutta perintöön, eikä rintaperillistä näin ollen voi tehdä testamentilla kokonaan perinnöttömäksi kuin hyvin poikkeuksellisesti.

Perillinen voi kirjallisesti ilmoittaa perittävälle hyväksyvänsä testamentin. Tällöin perillinen siis luopuu perinnöstään. Testamentin hyväksyminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita lakiosan menettämistä. Jos perillinen hyväksyy testamentin perittävän elinaikana, oikeus lakiosaan säilyy. Perillisellä on siis testamentin hyväksymisestä huolimatta oikeus lakiosaan, ellei hän ole saanut siitä kohtuullista vastiketta taikka ellei hänen puolisolleen tai jälkeläiselleen tule testamentin tai lain nojalla lakiosaa vastaavaa omaisuutta. Jos perillinen luopuu oikeudestaan perintöön perittävän kuoleman jälkeen, hänellä ei ole oikeutta lakiosaan. Perillinen voi kuitenkin estää lakiosan menettämisen ilmoittamalla lakiosavaatimuksensa testamentin hyväksyessään.

Lakiosavaatimus on tehtävä testamentin saajalle kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksiannosta haastemiehen välityksellä tai muuten todisteellisesti. Vaikka perillinen olisi perittävän eläessä hyväksynyt testamentin, testamentti on perillistä kohtaan tehoton siltä osin kuin se estää häntä saamasta lakiosaansa tai rajoittaa hänen oikeuttaa määrätä lakiosana tulevasta omaisuudesta. Testamentti on kuitenkin tehokas, jos testamentin saaja suorittaa rintaperilliselle hänen lakiosaansa vastaavan tai siitä puuttuvan määrän rahana. Rahasuoritus on tehtävä perillisen määräämän kohtuullisen ajan kuluessa ja se edellyttää sitä, ettei rahasuoritusta ole erikseen testamentissa kielletty.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]