Minilex - Lakipuhelin

Testamentin moittiminen+lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosasta puhuttaessa tarkoitetaan sitä perinnön osaa, johon rintaperilliset ovat lain mukaan oikeutetut. Rintaperillisillä viitataan perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa oleviin jälkeläisiin, eli lapsiin. Jos lapsi on kuollut, ovat rintaperillisiä hänen jälkeläisensä. Lakiosa on puolet perintöosuudesta. Lain mukaan perintöosa on perittävä omaisuus jaettuna rintaperillisten pääluvulla. Jos lapsia on kaksi, on perintöosan suuruus siis ½ perinnöstä. Puolet perintöosasta, eli siis lakiosan suuruus, on kahden lapsen tapauksessa ¼ perinnöstä. Joskus on mahdollista, että perillinen voidaan tehdä perinnöttömäksi. Tällöin hänellä ei ole oikeutta edes lakiosaan.

Testamenttia tehdessä ja siihen vedotessa on tärkeää huomata, ettei testamentti voi loukata lakiosaa. Rintaperilliset ovat siis oikeutettuja lakiosaan kaikista perinnönjättäjän tekemistä testamenteista huolimatta. Kun rintaperillinen havaitsee testamentin loukkaavan lakiosaansa, tulee hänen vedota tehottomuuteen ja ilmoittaa vaatimuksensa lakiosaan. Tämä tehdään niin kutsutun lakiosailmoituksen avulla, jonka rintaperillinen tekee testamentinsaajalle tietyn ajan kuluessa siitä, kun testamentti on annettu rintaperilliselle tiedoksi. Jos rintaperillisen laiminlyö lakiosailmoituksen tekemisen, menettää hän oikeutensa lakiosaan, ja omaisuus menee testamentinsaajalle.

Lakiosailmoituksesta tulee erottaa testamentin moitekanne, jolla perilliset ajavat testamentin julistamista pätemättömäksi niiltä osin, kun se loukkaa perintöosaa. Moitekanne voidaan nostaa vain laissa määritellyin perustein. Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi, jos testamentin tekijä ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään; jos testamenttia ei ole tehty laissa säädetyssä muodossa; jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai testamentin tekijän muu sieluntoiminnan häiriö; tai jos testamentin tekijä on pakotettu tekemään testamentti tai hänet on siihen taivutettu käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa taikka jos hänet on petollisesti vietelty tekemään testamentti tahi jos hän on muutoin sillä tavoin erehtynyt, että se on määräävästi vaikuttanut hänen tahtoonsa.

Apua kaikkiin perintöoikeudellisiin ongelmiin tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka voit tavoittaa myös Minilexin lakipuhelimesta. Lisätietoa voit löytää myös Minilexin muista artikkeleista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]