Minilex - Lakipuhelin

Lakiosa lomake

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosajärjestelmä suojaa rintaperillisiä niin, ettei heidän oikeuttaan perintöön voida poistaa kokonaan edes perittävän tekemällä testamentilla. Oikeus lakiosaan on ainoastaan rintaperilliselle, eli perittävän lapsille kuuluva oikeus. Jos joku rintaperillisistä on kuollut ennen perittävää taikka jos hänet on tehty perinnöttömäksi lain sallimissa tilanteissa, hänen omilla rintaperillisillään on itsenäinen oikeus lakiosaan. Muilla, kuin rintaperillisillä ei ole oikeutta vaatia minkäänlaista osuutta perinnöstä lakiosajärjestelmän perusteella, vaikka heidät oltaisiinkin sivuutettu testamentilla.

Lakiosa on puolet perilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta. Jos perittävällä on esimerkiksi kolme rintaperillistä, näille tulevat perintöosat ovat lähtökohtaisesti 1/3 kullekin, ja lakiosana jokainen on oikeutettu 1/6 perinnöstä.

Lakiosan saamista on vaadittava. Jos perittävä on antanut eläessään testamenttiin rinnastuvan lahjan tai suosiolahjan jollekin henkilölle rintaperillisen vahingoksi, rintaperillisen on vaadittava lakiosaansa perinnönjaossa. Jos lakiosavaatimus esitetään sen vuoksi, että perittävä on määrännyt omaisuudestaan testamentilla, rintaperillisen on tehtävä testamentin saajalle lakiosavaatimus. Testamentin saaja voi suorittaa lakiosan rintaperilliselle rahana. Ilmoituksen on oltava yksiselitteinen ilmaus lakiosan vaatimisesta, mutta siinä ei ole tarpeen yksilöidä esimerkiksi lakiosan suuruutta tai sen suorittamisen määräaikaa. Ilmoitus on tehtävä testamentin saajalle todistettavasti tai haastemiehen välityksellä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu rintaperilliselle tiedoksi. Vaatimus voidaan laatia esimerkiksi erilliselle lomakkeelle, jossa perillinen ilmaisee vaativansa lakiosaansa perinnönjaossa taikka testamentin johdosta. Jos testamentinsaaja on myös läsnä perunkirjoitustilaisuudessa, perillinen voi esittää lakiosavaatimuksensa siellä, ja samalla voidaan esimerkiksi merkitä perukirjaan tieto esitetystä vaatimuksesta ja testamentinsaajan vakuutus siitä, että hän on saanut tästä vaatimuksesta tiedon.

Testamentinsaajan on saatava todisteellisesti tietoonsa lakiosavaatimus. Mikäli hänen olinpaikkansa on tuntematon tai voidaan olettaa hänen välttelevän vaatimuksen tiedoksiantoa, lakiosavaatimus on mahdollista julkaista myös Virallisessa Lehdessä kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksisaannista. Lisätietoja lakiosasta ja perintöasioista voi kysyä lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]