Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa perintöosa ja lakiosa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perilliset on jaettu laissa kolmeen parenteeliin. Ensimmäisen parenteelin muodostavat rintaperilliset eli perittävän lapset, lastenlapset, lastenlastenlapset ja niin edelleen. Ensimmäisessä parenteelissa on rajoittamaton sijaantulo-oikeus eli kuolleen perillisen tilalle tulevat perillisiksi hänen jälkeläisensä. Toiseen parenteeliin kuuluvat perittävän vanhemmat. Myös toisessa parenteelissa on rajoittamaton sijaantulo-oikeus eli perittävän vanhempien kuoltua tulee perilliseksi hänen sisaruksensa ja heidän sijaansa heidän jälkeläisensä. Kolmannen parenteelin muodostavat perittävän isovanhemmat. Tässä parenteelissa ei enää ole rajoittamatonta sijaantulo-oikeutta, vaan isovanhemipien tilalle voivat tulla perilliseksi vain heidän lapsensa. Serkut eivät siis enää peri. Vain yksi parenteeli tulee kerrallaan perillisiksi. Jos siis perittävällä on rintaperillisiä, jaetaan perintö rintaperillisten kesken.

Perintöosalla tarkoitetaan lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan perilliselle kuuluvaa osaa perinnöstä. Perintöosa on perittävän omaisuus jaettuna perillisten lukumäärällä. Jos perittävällä on kolme lasta, on jokaisen perintöosa 1/3 perinnöstä. Jos perillinen on kuollut ja hänen jälkeläisensä tulevat hänen sijaansa, jälkeläiset jakavat perillisen perintöosan keskenään. Esimerkiksi jos perittävän yksi lapsi on kuollut ja tämän kaksi lasta tulevat hänen sijaansa perillisiksi, on näiden lapsenlasten perintöosuus 1/6 perinnöstä.

Lakiosa kuuluu rintaperillisille. Lakiosa tulee sovellettavaksi silloin, kun perittävä on tehnyt rintaperillisten perintöoikeutta loukkaavan testamentin. Lakiosa on puolet rintaperilliselle lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta. Jos perittävällä on kolme lasta, on heidän perintöosansa 1/3 perinnöstä ja lakiosansa 1/6 perinnöstä. Lakiosan tarkoituksena on suojata rintaperillisen oikeus perintöön. Rintaperillisella on siis oikeus lakiosaan, vaikka hänet olisi testamentissa jätetty perinnöttömäksi tai testamentissa määrätty perintö olisi lakiosaa pienempi. Rintaperillinen voidaan vain hyvin poikkeuksellisesti tehdä kokonaan perinnöttömäksi. Laissa on säädetty perusteet, joiden nojalla perillinen voidaan tehdä perinnöttömäksi. Testamentissa tulee tällöin mainita perinnöttömäksi tekemisestä sekä peruste perinnöttömäksi tekemiseen.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]