Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopuminen ja virkatodistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä voi luopua joko perittävän vielä eläessä tai hänen kuolemansa jälkeen. Perittävän eläessä luopuminen voidaan toteuttaa niin, että perillinen hyväksyy testamentin tai muulla tavalla kirjallisesti ilmoittaa perittävälle luopuvansa perinnöstä. Perillisellä on oikeus luopua perinnöstä perittävän kuoleman jälkeen, jollei hän ole jo ryhtynyt sellaisiin toimiin, että hänen katsotaan ottaneen perinnön jo vastaan. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi osakkaan oikeussuojakeinojen käyttö, kuten lakiosan vaatiminen. Pelkästään perunkirjoitukseen osallistumista ei yleensä voida pitää kyseisiin toimiin ryhtymisenä. Myös jälkikäteinen luopuminen on tehtävä kirjallisesti.

Virkatodistus on puolestaan todistus siitä, että henkilö on ollut elossa vainajan kuolinhetkellä. Vain vainajan kuolinhetkellä elossa olleet voivat olla kuolinpesän osakkaita ja näin ollen oikeutettuja perintöön. Virkatodistuksessa on nähtävillä henkilön perustiedot, kuten asuinpaikka ja perhesuhteet.

Perinnöstä luopumisen jälkeen luopuja ei ole enää kuolinpesän osakas. Jos luopuja määrää kenen hyväksi hän luopuu perinnöstä, joudutaan perinnöstä pääsääntöisesti maksamaan sekä perintö- että lahjavero. Näin ollen perinnöstä tulisi luopua vastikkeetta ja ilman ehtoja, jotta luopumisesta olisi verotuksellista hyötyä. Tällaisessa tilanteessa luopujan sijaan kuolinpesän osakkaiksi ja perinnön saajiksi tulevat hänen sijaantulijansa. Sijaantulijat ovat luopujan omia perillisiä, kuten lapsia, ja käyvät ilmi luopujan virkatodistuksesta. Virkatodistus on tässä mielessä tärkeä asiakirja perinnöstä luovuttaessa, vaikkakin virkatodistuksen tarve on yleisesti vähentynyt viranomaisten saadessa tietoja suoraan väestörekisterijärjestelmästä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]