Minilex - Lakipuhelin

Sisarusten lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan perintöön ovat lähinnä oikeutettuja vainajan rintaperilliset, eli hänen biologiset, sekä useimmissa tapauksissa myös adoptoidut lapsensa. Jos vainajalta jäi rintaperillisiä, ovat nämä lähtökohtaisesti oikeutettuja saamaan kukin yhtä suuren osuuden perinnöstä, jollei tästä esimerkiksi ennakkoperinnön antamisen takia ole syytä poiketa. Mikäli vainajalla ei ollut lainkaan rintaperillisiä, eikä hän myöskään ollut kuollessaan naimisissa, perintöön ovat oikeutettuja hänen vanhempansa, jotka perivät tällöin vainajan omaisuuden puoliksi. Jos jompikumpi vanhemmista on kuollut, hänen perintöosuutensa menee vainajan sisaruksille. On siis mahdollista, että vainajan perintö jaetaan tämän sisarusten kesken.

Lakimääräisestä perimysjärjestyksestä, jossa kaikki jaetaan lain edellyttämin keinoin tasan tietyn sukuhaaran kesken, voidaan joutua poikkeamaan vainajan tekemän testamentin vuoksi. Testamentilla vainaja on voinut määrätä hänen perintönsä menemään henkilölle, joka ei olisi siihen välttämättä lain mukaan muutoin oikeutettu. Testamentilla voidaan poistaa jokaisen muun perillisen oikeus perintöön, paitsi rintaperillisten osalta. Lain mukaan lakiosa on rintaperilliselle ja tämän jälkeläiselle kuuluva oikeus. Oikeutta lakiosaan ei voida poistaa testamentilla, vaan rintaperillisellä on siitäkin huolimatta oikeus vaatia lakiosaansa perinnöstä. On huomattava, että oikeus lakiosaan on ainoastaan rintaperilliselle kuuluva oikeus. Muut perilliset eivät voi vaatia lakiosaa perinnöstä tehokkaasti.

Vainajan sisarukset ovat siten oikeutettuja perintöön ainoastaan, mikäli vainaja oli lapseton ja naimaton eivätkä hänen vanhempansa olleet hänen kuollessaan elossa, taikka mikäli vainaja on testamentannut omaisuuttaan sisaruksilleen. Myöskään sisarusten hyväksi tehty testamentti ei poista mahdollisen rintaperillisten oikeutta lakiosaan. Vainajan sisaruksilla ei ole kuitenkaan oikeutta tehdä lakiosavaatimusta, vaikka vainaja olisikin testamentannut omaisuutensa ulkopuoliselle taholle sisarusten ollessa muutoin perimysjärjestyksen perusteella oikeutettuja perintöön. Lakiosan vaatiminen on ainoastaan rintaperilliselle ja tämän jälkeläiselle kuuluva oikeus. Lakimiehiltämme voi pyytää lisää neuvoja perintöasioihin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]