Minilex - Lakipuhelin

Osittainen lakiosasta luopuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perillinen voi perittävän eläessä hyväksyä perittävän tekemän testamentin tai muutoin kirjallisesti ilmoittaa perittävälle luopuvansa perinnöstä. Luopuminen on pätevä, mutta perillisellä on siitä huolimatta oikeus lakiosaansa, jollei hän ole saanut siitä kohtuullista vastiketta tai jollei hänen puolisolleen tai jälkeläiselleen testamentin nojalla tule lakiosaa vastaavaa omaisuutta. Perillisellä ei ole oikeutta lakiosaan silloinkaan, jos perillinen on luopunut perinnöstä sulkematta koko sukuhaaraansa perinnön ulkopuolelle ja hänen jälkeläisensä laillisen perimysjärjestyksen nojalla saavat vähintään lakiosaa vastaavan määrän jäämistöstä. Perittävän elinaikana lakiosasta ei voi sitovasti luopua.

Perillinen voi luopua oikeudestaan myös perittävän kuoltua. Perinnöstä voi luopua joko tehokkaasti tai tehottomasti. Tehokkaassa luopumisessa luopuja ei maksa ollenkaan perintöveroa, vaan perintövero siirtyy lopullisen luovutuksensaajan maksettavaksi. Tehottomassa luopumisessa luopujan maksettavaksi tulee luopumisesta huolimatta perintövero. Tehottomassa luopumisessa lopullisen luovutuksensaajan katsotaan saavan veronalaisen lahjan, josta hän on myös lahjaverovelvollinen. Siitä, milloin perinnöstä luopuminen katsotaan tehokkaaksi, saat tietoa lukemalla sivuiltamme löytyviä muita artikkeleita. Tarvittaessa voit myös soittaa lakipuhelimeen, jolloin saat vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin heti.

Osittaisella lakiosasta luopumisella tarkoitetaan sitä, kun rintaperillinen vaatii vain osaa hänelle lakimääräisesti kuuluvasta lakiosasta. Osittaista lakiosasta luopumista on pidetty verotuksellisesti tehokkaana siitä huolimatta, että osittainen perinnöstä luopuminen katsotaan tehottomaksi. Perillinen maksaa perintöveron siis vain siitä osasta lakiosaansa, josta hän ei luovu. Jos perillinen esimerkiksi saa lakimääräisen perimyksen nojalla perintöä 100 000 euroa ja luopuu esimerkiksi 50 000 eurosta, hänen katsotaan ottaneen koko perintöosan vastaan ja vasta sen jälkeen lahjoittaneen osan siitä. Tällöin hän maksaa perintöveron koko 100 000 euron perinnöstä ja lopullinen luovutuksensaaja maksaa lahjaveroa 50 000 eurosta. Jos 100 000 euroa olisi perillisen lakiosan suuruus, hän saa ottaa siitä vastaan vain osan. Tällöin hän maksaa perintöveron vain siitä osasta, jonka hän on ottanut vastaan ja loppuosasta veron maksaa lopullinen luovutuksensaaja.

Rintaperillinen voi siis vaatia lakiosaa pienempänä, kuin mihin hänellä olisi lain mukaan oikeus. Rintaperillisen ei tällöin katsota ottaneen vastaan koko lakiosaansa, jolloin hän ei myöskään joudu maksamaan perintöveroa koko lakiosasta. Perintövero tulee maksettavaksi vain siltä osin, kuin rintaperillinen ottaa lakiosan vastaan. Jos rintaperillinen luopuu osasta lakiosaansa, hänen ei myöskään katsota lahjoittavan sitä osaa, josta hän luopuu. Tällöin lopullisen luovutuksensaajan maksettavaksi ei tule lahjaveroa.

Luopumistilanteissa on erotettava toisistaan perinnöstä luopuminen, testamentista luopuminen sekä lakiosasta luopuminen. Näiden käytännöt ja verokohtelu eroavat toisistaan. Luopumistilanteissa kannattaa aina kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen, jotta ylimääräisiltä veroseuraamuksilta vältytään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]