Minilex - Lakipuhelin

Lakiosan vaatiminen perunkirjoituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosalla tarkoitetaan rintaperilliselle (lapset, lastenlapset) kuuluvaa vähimmäisosuutta perittävän jäämistöstä. Lakiosa on puolet niin sanotusta perintöosasta, joka lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan rintaperilliselle kuuluu. Perittävä voi enimmillään testamentata puolet omaisuudestaan sivulliselle (testamentin saaja), jos hänellä on rintaperillisiä. Rintaperillistä ei siis voida kokonaan syrjäyttää testamentilla. Joskus perittävä on kuitenkin laatinut testamentin, joka loukkaa rintaperillisen lakiosaa eli estää tätä saamasta osaansa tai rajoittaa hänen oikeuttaan määrätä siitä. 

Lakiosaoikeuteen on aina vedottava. Jos sitä ei erikseen vaadita, lakiosaa loukkaava testamentti voi jäädä voimaan. Rintaperillisen on vaadittava lakiosaansa testamentin saajalta kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hän sai tiedon testamentista. Vaatimus on esitettävä jokaiselle testamentin saajalle erikseen, jos heitä on useita. Vaatimus on tehtävä kirjallisesti ja todistettavasti. Todistettavuus voidaan varmistaa toimittamalla vaatimus testamentin saajalle käräjäoikeudessa työskentelevän haastemiehen välityksellä. Jos testamentin saaja välttelee tiedoksiantoa tai hänen osoitettaan ei tiedetä, lakiosavaatimus voidaan julkaista Virallisessa lehdessä.

Vaihtoehtoisesti lakiosavaatimus voidaan esittää myös perunkirjoituksessa, jos testamentin saaja on siellä fyysisesti läsnä. Rintaperillisen vaatimus lakiosasta voidaan merkitä perukirjaan, jonka allekirjoittaa kaksi uskottua miestä. Vaatimus on tällöin tehty todistettavasti. Testamentin saajalle voidaan perunkirjoitustilaisuudessa antaa erillinen kirjallinen lakiosavaatimus. Jos testamentin saaja kuittaa allekirjoituksellaan saaneensa vaatimuksen tietoonsa, todistettavuusedellytys täyttyy. 

Tämän lakioppaan tarkoituksena on selventää lukijalle, miten lakiosavaatimuksen voi esittää perunkirjoituksessa ja milloin vaatimuksen esittämiselle asetetut edellytykset täyttyvät. Oppaassa käydään läpi aiheeseen liittyvät olennaiset käsitteet, kuten rintaperillinen, lakiosa, lakiosavaatimus ja perunkirjoitus. 

 

Rintaperillisen oikeus lakiosaan

Rintaperillisellä eli perittävän jälkeen suoraan alenevassa polvessa olevalla jälkeläisellä on oikeus lakiosaan perittävän jäämistöstä. Lakiosalla tarkoitetaan tiettyä vähimmäismäärää, jonka rintaperillinen on oikeutettu saamaan perittävän jäämistöstä. Lakiosa on puolet niin sanotusta perintöosasta, joka lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan rintaperilliselle kuuluu. Perittävä ei voi sivuuttaa testamentilla rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Lakiosaa loukkaava testamentti on tehoton, jos se estää rintaperillistä saamasta lakiosaansa tai rajoittaa hänen oikeuttaan määrätä siitä. 

Lakiosaan ovat oikeutettuja vain rintaperillinen sekä ottolapsi ja heidän jälkeläisensä. Näin ollen esimerkiksi velkojilla ei ole oikeutta vaatia lakiosaa. Lakimääräinen perimysjärjestys lähtee siitä, että samassa sukulaissuhteessa perittävään olevat henkilöt saavat saman suuruiset osuudet jäämistöstä. Esimerkiksi kahdesta lapsesta kukin saa ½ jäämistöstä. Lakiosa on tällöin puolet tästä, eli ¼ jäämistöstä.

 

Lakiosaa on aina vaadittava

Rintaperillisen oikeus lakiosaan tarkoittaakin sitä, että perittävän tekemästä pätevästä testamentista huolimatta rintaperillisellä on oikeus saada lakiosaansa vastaava arvomäärä omaisuutta. Toisin sanoen aviopuolisoiden välinen keskinäinen testamentti ei poista rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Lakiosa lasketaan jokaisen perillisen osalta itsenäisesti. Rintaperillinen ei voi vaatia lakiosaa, jos hän on perittävän kuoleman jälkeen luopunut oikeudestaan siihen.

Rintaperillisen on vaadittava lakiosaa testamentin saajalta. Jotta perillinen voi saada lakiosansa, täytyy hänen tehdä testamentin saajalle lakiosailmoitus. Testamentin saajalle annettavan ilmoituksen on oltava sillä tavoin yksiselitteinen, että ilmoituksen vastaanottaja voi objektiivisesti arvioiden käsittää sen merkityksen. Jos testamentin saajia on enemmän kuin yksi, on lakiosailmoitus tehtävä erikseen jokaiselle saajalle. Jos lakiosaa ei erikseen vaadita, sitä loukkaava testamentti voi jäädä voimaan. Lakiosaa on vaadittava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun rintaperillinen sai tiedon lakiosaa loukkaavasta testamentista. Vaatimus on tehtävä kirjallisesti ja todistettavasti. Todistettavuus tarkoittaa käytännössä sitä, että vaatimus on tehtävä käräjäoikeudessa työskentelevää haastemiestä käyttämällä. Vaatimus lakiosasta voidaan julkaista myös Virallisessa lehdessä, joka julkaisee lakisääteisiä ilmoituksia ja kuulutuksia. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, jos testamentin saajan osoitetta ei tiedetä tai hän tietoisesti välttelee tiedoksiantoa. Lehti ilmestyy ainoastaan sähköisenä.

Sen, joka väittää tehneensä lakiosailmoituksen laissa säädetyllä tavalla, on pystyttävä näyttämään väitteensä toteen. Näyttövelvollisuus siitä, että lakiosailmoitus on tehty, onkin suhteellisen ankara. Siten ilmoitus, joka on tehty perunkirjoituksessa uskottujen miesten läsnä ollessa ja myös merkitty perukirjaan, ei täytä ilmoitukselle asetettuja vaatimuksia, jollei testamentin saaja todisteellisesti ole saanut vaatimusta tietoonsa.

 

Miten lakiosaa vaaditaan perunkirjoituksessa?

Lakiosaa voidaan vaatia myös perunkirjoituksessa eli tilaisuudessa, jossa kirjataan perittävän varat ja velat perukirjaan. Perillinen voi esittää lakiosavaatimuksensa perunkirjoitustilaisuudessa, jos myös testamentin saaja on läsnä tilaisuudessa. Asia kannattaa varmentaa merkitsemällä perukirjaan tieto esitetystä lakiosavaatimuksesta ja testamentin saajan kirjallinen vakuutus siitä, että hän on saanut ilmoituksesta asianmukaisesti tiedon. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa perittävän kuolemasta. Lakiosavaatimus on mahdollista esittää ja kirjata perukirjaan, jos rintaperillinen on tietoinen hänen lakiosaansa loukkaavasta testamentista ja testamentin saaja on perunkirjoituksessa fyysisesti läsnä.

Lakiosavaatimus kirjataan joko itse perukirjaan tai erillinen kirjallinen vaatimus lisätään perukirjan liitteeksi. Vaatimus on esitetty todistettavasti, kun perukirjan allekirjoittavat kaksi uskottua miestä. Myös testamentin saajan, kuten muidenkin kuolinpesän osakkaiden läsnäolo perunkirjoitustilaisuudessa merkitään perukirjaan.

Rintaperillinen voi perunkirjoituksessa esittää lakiosavaatimuksen myös suoraan testamentin saajalle. Tällöin vaatimuksen on oltava perukirjasta erillinen asiakirja, jonka testamentin saaja voi allekirjoittaa. Allekirjoitus todistaa, että hän on saanut vaatimuksen tietoonsa. 

 

Lakiosavaatimuksen sisältö

Rintaperillisen on vaatimuksessaan ilmaistava, että hän vaatii lakiosaa. Vaatimuksessa ei tarvitse ilmoittaa tarkkaa rahamäärä, jota testamentin saajalta vaaditaan eikä mitään takarajaa sille, missä ajassa lakiosa on suoritettava rintaperilliselle. Vaatimuksesta on kuitenkin käytävä riittävän selkeästi ilmi, että kyse on nimenomaisesti lakiosan vaatimisesta.

 

Yhteenveto

  • Rintaperillisellä on oikeus lakiosaan perittävän jäämistöstä, joka on puolet perimisjärjestyksen mukaisesta perintöosasta.
  • Testamentilla ei voida kokonaan syrjäyttää rintaperillisen oikeutta lakiosaan.
  • Lakiosaa on aina vaadittava, ja vaatimus on esitettävä kirjallisesti ja todistettavasti.
  • Lakiosavaatimus voidaan esittää perunkirjoituksessa tai erikseen testamentin saajalle.
  • Vaatimuksen tulee sisältää selkeä ilmaisu lakiosan vaatimisesta.

 

Summary in English

  • The natural heir has the right to a legal share of the deceased's estate, which is half of the statutory inheritance share.
  • The right to the legal share cannot be entirely excluded by a will.
  • The legal share must always be claimed, and the claim must be made in writing and with evidence.
  • The claim for the legal share can be made during the estate inventory or separately to the recipient of the will.
  • The claim must clearly express the demand for the legal share.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Saako rintaperillinen lakiosansa automaattisesti?

Ei. Lakiosaa on aina vaadittava erikseen. Lakiosavaatimus on osoitettava testamentin saajalle, jonka hyväksi rintaperillisen lakiosaa loukkaava testamentti on laadittu. 

2. Mitkä ovat lakiosavaatimuksen edellytykset?

Lakiosavaatimus on esitettävä kirjallisesti ja todistettavasti. Todistettavuuden edellytys voi täyttyä kolmella eri tavalla: 

  • vaatimus toimitetaan testamentin saajalle haastemiehen välityksellä
  • vaatimus julkaistaan Virallisessa lehdessä 
  • vaatimus esitetään perunkirjoituksessa

3. Milloin lakiosaa on vaadittava?

Kuuden kuukauden sisällä siitä, kun rintaperillinen sai tiedon lakiosaa loukkaavasta testamentista. 

4. Miten lakiosaa vaaditaan perunkirjoituksessa?

Rintaperillisen on oltava tietoinen lakiosaansa loukkaavasta testamentista ja testamentin saajan on oltava paikalla perunkirjoitustilaisuudessa. Rintaperillisen lakiosavaatimus voidaan kirjata perukirjaan, jonka allekirjoituksillaan vahvistavat kaksi uskottua miestä. Vaihtoehtoisesti rintaperillinen voi esittää kirjallisen lakiosavaatimuksen suoraan testamentin saajalle. Testamentin saajan allekirjoitus vahvistaa, että hän on saanut tiedon vaatimuksesta.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]