Minilex - Lakipuhelin

Lakiosasta luopuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä luopuminen perittävän eläessä on mahdollista. Tätä kutsutaan ennakkoluopumiseksi. Oikeuskirjallisuudessa ennakkoluopumisesta on puhuttu myös negatiivisena perintösopimuksena. Ennakkoluopuminen on ainoa tapa, jolla perillisen on mahdollista pätevästi määrätä perittävän jäämistöstä tämän vielä eläessä.

 Perinnöstä luopumisesta huolimatta perillisellä on kuitenkin aina oikeus lakiosaansa, ellei hän ole saanut siitä kohtuullista korvausta. Lakiosasta luopuminen perittävän eläessä ei ole siten lain mukaan sitova, ellei hän ole saanut siitä lakiosaa vastaavaa korvausta. Lakiosaperillinen voi saada perittävän kuoltua lakiosaansa vastaavan määrän tai siitä puuttuvan määrän, riippumatta siitä mitä hän on ennen perittävän kuolemaa asiasta sopinut. Lakiosaperillisellä ei kuitenkaan ole oikeutta kanne teitse vaatia luopumisvastiketta perittävältä tämän eläessä.

Kohtuullinen vastike määritellään perittävän luopumishetken mukaisen omaisuuden arvon mukaan. Vastikkeen tulee olla kohtuullisesti katsoen saman suuruinen, kuin mitä lakiosa olisi ollut, jos perittävä olisi kuollut perinnöstä luopumisen hetkellä. Perillisen luovuttua lakiosastaan ennakkoon ilman vastiketta, muodostuu luopuminen sitovaksi, jos hänen puolisonsa tai jälkeläisensä testamentin tai lain nojalla saavat lakiosaa vastaavan määrän jäämistöstä.

Perillinen voi pätevästi luopua oikeudestaan perintöön perillisen kuoleman jälkeen, jos katsotaan ettei hän ole ryhtynyt toimiin, joiden vuoksi hänen katsotaan ottaneen perinnön vastaan. Tämä koskee myös lakiosaa. Luopuminen tulee tehdä kirjallisesti. Perinnöstä luopuminen tapahtuu usein hyväksymällä jonkun muun hyväksi tehty testamentti. Perillisen luovuttua perinnöstä tulevat tämän tilalle sijaantuloperilliset.

 

Yhteenveto

  • Perinnöstä luopuminen ennen perittävän kuolemaa on mahdollista ja sitä kutsutaan ennakkoluopumiseksi.
  • Luopumisen seurauksena perillisellä säilyy kuitenkin aina oikeus lakiosaan, ellei hän ole saanut kohtuullista korvausta.
  • Luopuminen muuttuu sitovaksi, jos perillinen saa vastikkeeksi lakiosaa vastaavan määrän perittävän jäämistöstä.
  • Perillisellä on mahdollisuus luopua perinnöstä myös perillisen kuoleman jälkeen, jos hän ei ole ottanut perintöä vastaan toimenpiteillään.
  • Luopuminen tulee tehdä kirjallisesti, ja usein se tapahtuu hyväksymällä toisen henkilön hyväksi tehty testamentti, jonka seurauksena sijaantuloperilliset astuvat tilalle.

 

Summary in English

  • Renunciation of inheritance before the death of the testator is possible and is referred to as pre-emtion of inheritance.
  • Despite renunciation, the heir always retains the right to a legal share unless they have received reasonable compensation.
  • Renunciation becomes binding if the heir receives compensation equivalent to the legal share from the deceased's estate.
  • The heir has the possibility to renounce the inheritance even after the death of the testator, if they have not accepted the inheritance through their actions.
  • Renunciation must be done in writing and often occurs by accepting a testament made for another person, resulting in substitute heirs stepping in.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin luopuminen muuttuu sitovaksi?

Luopuminen muuttuu sitovaksi, jos perillinen saa vastikkeeksi lakiosaa vastaavan määrän perittävän jäämistöstä.

2. Miten luopuminen yleensä tapahtuu?

Luopuminen tulee tehdä kirjallisesti, ja usein se tapahtuu hyväksymällä toisen henkilön hyväksi tehty testamentti, jonka seurauksena sijaantuloperilliset astuvat tilalle.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Rintaperillisellä on oikeus vaatia lakiosaa, vaikka hän olisi luopunut perinnöstä

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]