Minilex - Lakipuhelin

Lakiosaa loukkaava testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti, jolla loukataan rintaperillisen, ottolapsen tai tämän jälkeläisen oikeutta lakiosaan, on perillistä kohtaan tältä osin tehoton. Perillisen oikeutta voidaan loukata niin, että testamentissa määrätään omaisuudesta tavalla, joka estää perillistä saamasta jäämistöstä lakiosaansa. Omaisuus on voitu määrätä testamentilla esimerkiksi kokonaisuudessaan vain toiselle perittävän jälkeläisistä. Rintaperillisen oikeutta määrätä lakiosana tulevasta omaisuudesta on voitu myös testamentilla rajoittaa.

Testamentin tehottomuuteen tulee vedota. Perillisen on esitettävä vaatimuksensa testamentin saajalle, eli hänen on tehtävä lakiosailmoitus. Jos testamentinsaajia on monta, on heille kaikille tehtävä erikseen ilmoitus. Mikäli kyseessä on alaikäinen testamentinsaaja, tulee alaikäisen edunvalvojalle tehdä lakiosaa koskeva ilmoitus. Jos olosuhteet ovat sellaiset, että ilmoituksen tekeminen testamentinsaajalle on esimerkiksi hänen tuntemattoman olinpaikkansa vuoksi mahdotonta, ilmoitus voidaan tehdä myös julkaisemalla se virallisessa lehdessä. Perillisellä on oikeus julkaista ilmoitus lehdessä myös silloin, mikäli testamentinsaajan voidaan olettaa välttelevän vaatimusta koskevaa tiedoksiantoa. Lakiosailmoitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu tiedoksi perilliselle.

Se, kenelle omaisuus on testamentin perusteella määrätty, voi myös suorittaa rintaperilliselle hänelle kuuluvan lakiosan rahana. Tällöin testamentti ei ole tehoton. Testamentinsaajan oikeus suorittaa perilliselle lakiosa edellyttää kuitenkin, että testamentissa ei ole erikseen kielletty rahasuoritusta. Rahasuoritus lakiosaan oikeutetulle perilliselle tulee tehdä kohtuullisen ajan kuluessa. Kohtuullinen aika on sen perillisen määrättävissä, jonka lakiosaa on testamentilla loukattu.

Perillisellä ei kuitenkaan tietyssä tilanteessa ole mahdollisuutta vedota testamentin tehottomuuteen. Mahdollisuutta vetoamiseen ei ole, mikäli perillinen on itse luopunut lakiosastaan perittävän kuoltua. Lakiosasta luopumisesta säädetään perintökaaressa.

Olethan yhteydessä lakimieheen lakiosaa ja testamenttia koskevissa kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]