Minilex - Lakipuhelin

Lakiosa äiti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosajärjestelmän turvin perillisellä on oikeus saada vähimmäisosansa perittävältä jääneestä perinnöstä, vaikka perittävä olisikin vähentänyt perilliselle muutoin kuuluvaa perintöosaa esimerkiksi lahjoituksen tai testamentin kautta. Lain mukaan rintaperillisellä sekä ottolapsella ja tämän jälkeläisellä on lakiosaoikeus perittävän jälkeen. Lakiosa on puolet tällaiselle perilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevasta perintöosan arvosta. Jos perittävällä on esimerkiksi 2 rintaperillistä, heille tuleva perintöosa on lain mukaan ½ perinnöstä, josta puolestaan lakiosa on ¼ perinnöstä.

Muilla henkilöillä, kuin rintaperillisillä ja näiden jälkeläisillä, ei ole lainkaan oikeutta lakiosaan. Jos rintaperillinen on kuollut ennen perittävää, tai jos hän on luopunut perinnöstään tai hänet on tehty perinnöttömäksi lain säännösten mukaisesti, rintaperillisen omat rintaperilliset ovat oikeutettuja hänelle tulevaan lakiosaan. Lakiosaoikeus on ainoastaan laissa määriteltyjen perillisten oikeus, eikä esimerkiksi perittävän äiti ole siihen oikeutettu. Muiden, kuin rintaperillisten oikeus saada perittävältä jäänyttä omaisuutta omistukseensa voidaan sivuuttaa perittävän tekemällä testamentilla. Eri asia on, että esimerkiksi leskellä säilyy hallintaoikeus tiettyyn omaisuuteen testamentistakin huolimatta.

Muut, kuin lakiosaperilliset voivat tulla saamaan perinnöstä osan perittävän tekemän testamentin vuoksi, jossa lakiosaperilliselle muutoin tulevaa perintöosaa on kavennettu. Vaikka perittävällä olisikin rintaperillisiä, hän voi tehdä testamentin koko omaisuudestaan esimerkiksi äitinsä hyväksi, mutta äiti on tällöin velvollinen rintaperillisen vaatimuksesta suorittamaan tälle lakiosan. Lakiosan saaminen edellyttää sitä, että siitä esitetään vaatimus joko testamentin saajalle, tai sille henkilölle, jolle perittävä on antanut eläessään lahjan. Testamentin johdosta tehtävää lakiosailmoitusta on vaadittava testamentin saajalta haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu rintaperilliselle tiedoksi. Vaatimuksen on oltava yksiselitteinen, mutta siinä ei tarvitse yksilöidä esimerkiksi lakiosan suuruutta tai sen maksamisen määräaikaa. Lakimiehiltämme voi kysyä lisää tietoja perintöasioihin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]