Minilex - Lakipuhelin

Vangitseminen todennäköisin syin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoksesta epäillyn vangitsemisen asialliset edellytykset vastaavat lähtökohtaisesti pidättämisen edellytyksiä. Yleensä vangitsemiseen vaaditaan, että henkilöä todennäköisin syin epäillään kyseisestä rikoksesta. Tietyissä tapauksissa kuitenkin riittää, että syytä epäillä -kynnys täyttyy.

Rikoksesta todennäköisin syin epäilty saadaan vangita ensinnäkin, jos rikoksesta ei ole säädetty lievempää rangaistusta kuin kaksi vuotta vankeutta. Lievin rangaistus tarkoittaa kyseisen rikoksen rangaistusasteikon mukaista vähimmäisrangaistusta ottamatta huomioon mahdollisia vähentämisperusteita. Sen sijaan, jos rikoksesta on säädetty lievempi rangaistus kuin kaksi vuotta, mutta siitä säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta, vangitsemiselle on asetettu lisävaatimuksia. Tällöin vaaditaan, että epäillyn henkilökohtaisten olosuhteiden tai muiden seikkojen perusteella on syytä epäillä, että hän lähtee pakoon tai muuten karttelee tai vaikeuttaa asian selvittämistä tai jatkaa rikollista toimintaa. Tällaisia henkilökohtaisia olosuhteita ovat esimerkiksi henkilön aikaisempi toiminta tai perhesuhteet. Tietyissä tilanteissa rikoksesta todennäköisin syin epäilty saadaan vangita myös rikoksen rangaistusasteikosta riippumatta. Tämä on mahdollista, jos epäilty on tuntematon ja kieltäytyy ilmoittamasta nimeään tai osoitettaan tai antaa niistä ilmeisesti virheellisen tiedon. Sama pätee silloin, kun epäillyllä ei ole Suomessa vakinaista asuntoa ja on todennäköistä, että hän maasta poistumalla karttaa esitutkintaa, oikeudenkäyntiä tai rangaistuksen täytäntöönpanoa.

Todennäköisin syin rikoksesta epäillyn vangitsemisen edellytykset ovat siis varsin tarkasti määritelty laissa. Lisäksi vangitsemisesta päätettäessä on aina otettava huomioon kohtuusnäkökohdat. Ketään ei saa nimittäin vangita tai määrätä pidettäväksi edelleen vangittuna, jos se asian laadun tai henkilön iän tai muiden henkilökohtaisten olojen vuoksi olisi kohtuutonta. Alle 15-vuotiaana tehdystä rikollisesta teosta vangitseminen on joka tapauksessa kielletty. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa