Minilex - Lakipuhelin

Vartijalla on kiinniotto-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vartijalla on pakkokeinolain mukaan kiinniotto-oikeus. Vartija saa vartioimistehtävää suorittaessaan ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksentekijän, jos rikos on sellainen, että siitä saattaa seuratta vankeutta. Vartijalla on kiinniotto-oikeus myös silloin, kun rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä vahingonteko tai lievä petos. Vartija saa ottaa kiinni myös sen, joka on viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan pidätettävä tai vangittava. Kiinniotettu on viipymättä luovutettava poliisille.

Kun vartija käyttää kiinniotto-oikeuttaan, on hänellä oikeus tarkastaa kiinniotettu ja hänen mukanaan olevat tavarat. Näin pyritään varmistamaan, että kiinniotetulla ei ole hallustaan sellaisia esineitä tai aineita, joilla hän voi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Mikäli tällaisia esineitä tai aineita tavataan tarkastuksessa, on vartijalla oikeus ottaa ne pois.

Jos kiinni otettava henkilö yrittää välttää kiinni ottamisen tekemällä vastarintaa, vartija saa käyttää tarpeellisia voimakeinoja. Tällaisten voimakeinojen on kuitenkin oltava sellaisia, että niitä voidaan pitää puolustettavina, kun otetaan huomioon henkilön käyttäytyminen ja muut seikat.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa