Minilex - Lakipuhelin

Kiinniottamisen edellytykset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinniottamisen edellytyksistä säädetään pakkokeinolaissa. Kiinniottamisessa voidaan erottaa poliisimiehen kiinniotto-oikeus ja jokaiselle kuuluva yleinen kiinniotto-oikeus.

Poliisimiehellä on ensinnäkin oikeus ottaa kiinni rikoksen selvittämistä varten verekseltä tai pakenemasta tavattu rikoksesta epäilty. Poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni myös sellainen rikoksesta epäilty, joka on määrätty pidätettäväksi tai vangittavaksi. Tuomioistuimen pääkäsittelyn tai päätösharkinnan aikana saadaan ottaa kiinni sellainen vastaaja, jonka vangitsemista on vaadittu tuomitsemisen yhteydessä. Edellytyksenä on, että kiinniottaminen on tarpeen vastaajan poistumisen estämiseksi. Poliisimies saa ottaa rikoksesta epäillyn kiinni ilman pidättämismääräystäkin, jos pidättäminen muuten voi vaarantua. 

Yleinen kiinniotto-oikeus on jokaisen oikeus. Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn. Edellytyksenä on, että rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai että kyseessä on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Jokaisella on myös oikeus ottaa kiinni sellainen henkilö, joka on pidätettävä tai vangittava viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa