Minilex - Lakipuhelin

Perusteet kiinniottamiselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinniotto perustuu joko poliisin kiinniotto-oikeuteen tai yleiseen kiinniotto-oikeuteen. Vartijoiden kiinniotto-oikeus perustuu yleiseen kiinniotto-oikeuteen.

Poliisi voi ottaa kiinni rikoksesta epäillyn tavatessaan hänet itse teossa, pakenemasta tai kun hänet on määrätty pidätettäväksi tai vangittavaksi. Jos pidättämisen edellytykset ovat olemassa, pidätysmääräyksen puuttuminen ei estä epäillyn kiinniottamista.

Tämän lisäksi poliisilla on lukuisia tarkemmin yksilöityjä kiinniotto-oikeuksia. Poliisilla on oikeus ottaa henkilö kiinni ensinnäkin tämän henkilöllisyyden selvittämiseksi tai tämän suojaamiseksi välittömältä vakavalta vaaralta, jos henkilö ei kykene pitämään itsestään huolta eikä muuta ole tehtävissä. Toiseksi, kiinniotto-oikeutta voidaan käyttää osana kotirauhan turvaamista, väkijoukon hajottamista, ja muiden suojaamista rikokselta tai häiriöltä. Kolmanneksi, poliisilla on oikeus ottaa kiinni eläin, mikä vaarantaa ihmisten henkeä tai terveyttä, tai huomattavasti vahingoittaa omaisuutta.

Yleisen kiinniotto-oikeuden mukaan jokainen voi ottaa kiinni rikoksesta epäillyn tavatessaan hänet itse teossa tai pakenemasta, jos kiinnioton perusteena on rikos, josta voidaan tuomita vankeutta. Myös joidenkin rikosten, kuten pahoinpitelyn, lievät tekomuodot luovat perusteen kiinniotolle, vaikka niistä voidaan tuomita vain sakkorangaistukseen. Yleisen kiinniotto-oikeuden nojalla voidaan ottaa kiinni myös etsintäkuulutettu henkilö, vaikka hän ei olisikaan tekemässä rikosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]