Minilex - Lakipuhelin

Vangitsemisen kesto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli vangitsemisen edellytykset täyttyvät henkilö voidaan tuomioistuimen määräyksestä vangita. Vangitsemista on vaadittava neljän vuorokauden kuluessa pidättämisestä. Vangitsemisen yhteydessä tuomioistuimen on määrättävä aika, jonka kuluessa syyte on nostettava. Määräajalle voidaan hakea pidennystä mikäli asian laajuus tai monimutkaisuus niin edellyttää. Vangitsemisen edellytyksiä ovat muun muassa:

1) Rikoksesta todennäköisin syin epäilty voidaan vangita aina, jos rikokseta säädetty minimirangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta. 

TAI

2) Rikoksesta on säädetty vähintään vuosi vankeutta ja on syytä epäillä, että rikoksesta epäilty lähtee pakoon, vaikeuttaa asian selvittämistä tai jatkaa rikollista toimintaa. 

TAI

3) Rikoksesta epäilty salaa tai valehtelee henkilötietonsa

TAI

4) Rikoksesta epäillyllä ei ole vakinaista asuinpaikkaa Suomessa ja on todennäköistä, että hän maasta poistumalla välttelee esitutkintaa, oikeudenkäyntiä tai täytänöönpanoa.

Vangitseminen on toistaiseksi voimassa. Vangitulla on kuitenkin oikeus vaatia vangitsemisasian uudelleen käsittelyä. Tuomioistuimen on käsiteltävä asia neljän vuorokauden kuluessa pyynnön esittämisestä. Tuomioistuimen ei kuitenkaan tarvitse käsitellä vangitsemisasiaa, jos edellisestä käsittelystä ei ole kulunut kahta viikkoa. Vangittu on päästettävä välittömästi vapaaksi, kun vangitsemisen edellytyksiä ei enään ole olemassa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa