Minilex - Lakipuhelin

Vangitseminen kantelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoksesta epäilty voidaan pidättää ja vangita tutkinnan aikana, kun siihen on perusteltu syy. Kyseistä menettelyä kutsutaan pakkovangitsemiseksi ja siihen tarvitaan käräjäoikeuden päätös. Vangitsemispäätöksestä vangittu voi kannella hovioikeuteen. Pakkovangitsemisesta kantelu johtaa kuitenkin vain harvoin vangitun vapauttamiseen.

Lainvoiman saanut vankeustuomio voidaan poistaa ylimääräisellä muutoksenhaulla  tuomiovirheestä johtuvalla seikalla. Ylimääräinen muutoksenhaku on mahdollista kantelulla. Kantelu on mahdollista perustaa menettelyllisiin virheisiin. Menettelyllinen virhe on esimerkiksi oikeudenkäyntivirhe, jonka voidaan otaksua olennaisesti vaikuttaneen jutun lopputulokseen tai jos tuomio on ollut niin sekava, ettei siitä käy selville, miten asiassa on tuomittu.

Kantelua koskeville hakemuksille on säädetty erityiset määräajat, jotka vaihtelevat asian laadun ja vedotun perusteen mukaan. Kantelu on tehtävä kirjallisesti, ja siinä on ilmoitettava vaatimuksen perusteet sekä ne todisteet, joihin vaatimus nojautuu. Vuonna 2013 oikeudenkäyntiasiamiehen tai -avustajan käyttäminen ylimääräistä muutoksenhakua koskevissa hakemuksissa tuli pakolliseksi purku- ja kanteluasioissa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa