Minilex - Lakipuhelin

Kiinniotto-oikeus ja vartija


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Vartijan kiinniotto-oikeus perustuu yleiseen kiinniotto-oikeuteen. Vartijalla ei siis pelkän vartijana toimimisen vuoksi ole erityistä kiinniotto-oikeutta.

Yleinen kiinniotto-oikeus tarkoittaa sitä, että jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Kiinni otettavan syyllisyyden tulee olla ilmeinen ja tapauksessa ei saa olla henkilöerehdyksen vaaraa. Näin ollen myös vartijalla on oikeus kiinni ottaa johonkin näistä rikoksista epäilty henkilö.

Vartijan tulee luovuttaa kiinniotettu henkilö viipymättä poliisille. Vartijalla ei ole oikeutta pitää kiinni otettua henkilöä säilössä. Vartijalla on kiinnioton yhteydessä oikeus tutkia kiinniotetun henkilön tavarat siltä varalta, että henkilöllä olisi mukanaan vaarallisia esineitä tai aineita, joilla hän voisi aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille. Vartijalla on oikeus ottaa vaaralliset esineet tai aineet haltuunsa, mutta ne täytyy luovuttaa poliisille.

Vartijalla on kiinni oton yhteydessä oikeus käyttää voimakeinoja, mikäli kiinniotettava vastustaa kiinniottamista. Voimakeinojen tulee kuitenkin olla tarpeellisia ja puolustettavia suhteessa kiinniotettavan henkilön käyttäytymiseen ja muihin olosuhteisiin. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa