Minilex - Lakipuhelin

Poliisin salaiset pakkokeinot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tiettyjä poliisin pakkokeinoja voidaan käyttää esitutkinnassa salassa niiden kohteelta. Salaisia pakkokeinoja ovat telepakkokeinot eli telekuuntelu ja -valvonta, suunnitelmallinen tarkkailu, peitelty tiedonhankinta ja tekninen tarkkailu, peitetoiminta ja valeosto sekä tietolähdetoiminta ja tietolähteen ohjattu käyttö. Lisäksi salaisia pakkokeinoja voidaan käyttää rikosten estämiseksi ja paljastamiseksi. Salaisen pakkokeinon käytön yleisenä edellytyksenä on, että käytöllä voidaan olettaa saatavan rikoksen selvittämiseksi tarvittavia tietoja.

Yleisten salaisten pakkokeinojen käytön edellytysten lisäksi laissa säädetään kutakin yksittäistä pakkokeinoa koskevia erityisiä edellytyksiä. Tiettyjä salaisia pakkokeinoja saadaan esimerkiksi käyttää vain, jos niillä voidaan olettaa olevan erittäin tärkeä merkitys rikoksen selvittämiselle. Lisäksi peitetoiminnan, valeoston ja asuntokuuntelun käyttäminen edellyttää, että se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi.

Salaisten pakkokeinojen käytölle haetaan lupaa tuomioistuimelta. Lupa-asiassa annetaan päätös, johon ei saa hakea muutosta. Salaisen pakkokeinon käyttö on lopetettava ennen päätöksessä mainitun määräajan päättymistä, jos käytön tarkoitus on saavutettu tai sen edellytyksiä ei enää ole.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa