Minilex - Lakipuhelin

Rangaistukseen tuomitun vangitseminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoksesta epäillyn vangitsemisesta on erotettava rangaistukseen tuomitun vangitseminen. Kyse on oikeastaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitun määräämisestä vangittavaksi tai pidettäväksi edelleen vangittuna. Tuomioistuin saa antaa kyseisen määräyksen syyttäjän tai rangaistusta vaatineen asianomistajan vaatimuksesta.

Rangaistukseen tuomittu voidaan ensinnäkin vangita, jos tuomittu rangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta. Jos sen sijaan tuomittu rangaistus on vähemmän kuin kaksi vuotta vankeutta, mutta vähintään yksi vuotta vankeutta, vangitsemiselle on asetettu lisäedellytyksiä. Tällöin vangitseminen on mahdollista, kun on todennäköistä, että tuomittu lähtee pakoon tai muuten karttaa rangaistuksen täytäntöönpanoa, tai jatkaa rikollista toimintaa. Myös tuomitun rangaistuksen ollessa vähemmän kuin vuosi vankeutta edellytetään tiettyjen lisävaatimusten täyttymistä. Tällaisessa tilanteessa tuomittu voidaan vangita, kun tuomitulla ei ole vakinaista asuntoa Suomessa ja on todennäköistä, että hän poistumalla maasta karttaa rangaistuksen täytäntöönpanoa tai, kun henkilö on tuomittu yhdellä tai useammalla päätöksellä vankeusrangaistukseen useista lyhyin väliajoin suoritetuista rikoksista ja vangitseminen on tarpeen vakavuusasteeltaan samanlaisen rikollisen toiminnan jatkamisen estämiseksi.

Rangaistukseen tuomitun vangitseminen perustuu siis pääsääntöisesti tuomitun rangaistuksen suuruuteen. Lisäksi rangaistukseen tuomitun vangitsemisen edellytykset muistuttavat suurilta osin rikoksesta todennäköisin syin epäillyn vangitsemisen edellytyksiä. Päätös rangaistukseen tuomitun vangitsemisesta on voimassa, kunnes kyseisen rangaistuksen täytäntöönpano alkaa tai muutoksenhakutuomioistuin toisin päättää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]