Minilex - Lakipuhelin

Vangitsemisen edellytykset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vangitsemisen edellytykset vastaavat pitkälti pidättämisen edellytyksiä. Koska vangitseminen merkitsee pidemmälle menevää puuttumista henkilökohtaiseen vapauteen kuin pidättäminen, täytynee vangitsemisen edellytyksiä kuitenkin tulkita tiukemmin kuin pidättämisen edellytyksiä.

Henkilö, jota epäillään todennäköisin syin rikoksesta saadaan vangita, jos rikoksesta ei ole säädetty lievempää rangaistusta kuin kaksi vuotta vankeutta. Jos rikoksesta on säädetty lievempi rangaistus kuin kaksi vuotta vankeutta, mutta siitä säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta, saadaan rikoksesta todennäköisin syin epäilty henkilö vangita, jos on syytä epäillä, että hän lähtee pakoon, vaikeuttaa asian selvittämistä tai jatkaa rikollista toimintaa. Henkilö voidaan myös vangita, jos häntä epäillään todennäköisin syin rikoksesta, ja henkilö on tuntematon eikä suostu ilmoittamaan nimeään tai osoitettaan tai antaa niistä ilmeisesti virheellisen tiedon. Rikoksesta todennäköisin syin epäilty voidaan vangita myös, jos hänellä ei ole vakinaista asuntoa Suomessa, ja on syytä epäillä, että hän poistumalla maasta välttelee oikeudenkäyntiä tai rikoksesta seuraavaa rangaistusta.

Jos edellä mainitut vangitsemisen edellytykset täyttyvät, mutta rikosepäily ei ole todennäköinen, voidaan henkilö vangita, jos häntä on kuitenkin syytä epäillä rikoksesta ja vangitseminen on erittäin tärkeää odotettavissa olevan lisäselvityksen vuoksi.

Ketään ei saa vangita, jos se olisi asian laadun tai rikoksesta epäillyn iän tai muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien vuoksi kohtuutonta. Alle 15-vuotiasta ei saa vangita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa