Minilex - Lakipuhelin

Pidätyksen ja vangitsemisen ero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pidätys ja vangitseminen ovat eri asioita, vaikka puhekielessä niistä puhutaan helposti ristiin. Sekä pidätys että vangitseminen ovat pakkokeinoja, joilla puututaan voimakkaasti yksilön perusoikeuksiin. Molemmissa kyseisen pakkokeinon kohteeksi joutuva henkilö menettää vapautensa määräajaksi. Henkilö voi joutua pidätetyksi, jos häntä epäillään todennäköisin syin rikoksesta, josta säädetty rangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta. Henkilö voidaan pidättää myös sellaisesta rikoksesta epäiltynä, josta rangaistus on alle kaksi vuotta vankeutta, mikäli on syytä epäillä epäillyn pakenevan, vaikeuttavan rikoksen selvittämistä taikka jatkavan rikoksen tekemistä tai jos hän ei suostu antamaan oikeita henkilötietojaan. Poliisi, syyttäjä, tullinvirkamies tai rajavartioston virkamies voi suorittaa pidätyksen. Alle 15-vuotiasta henkilöä ei saa koskaan pidättää. Kun perusteita pidätyksen jatkamiselle ei enää ole, tulee pidätetty vapauttaa välittömästi. Pidätetty on kuitenkin päästettävä vapaaksi viimeistään silloin, kun vangitsemisvaatimuksen tekemistä varten säädetty aika on kulunut umpeen ja häntä ei vaadita vangittavaksi. Vangitsemisvaatimus on tehtävä viimeistään kolmantena päivänä ennen puolta päivää pidätetyn kiinniottamisesta. Pidätys voi siis kokonaisuudessaan kestää korkeintaan 96 tuntia.

Vangitsemisvaatimus toimitetaan tuomioistuimelle ja tuomioistuin myös ratkaisee asian vangitsemisesta. Vangitseminen edellyttää samojen ehtojen täyttymistä kuin pidätyskin. Vangitsemisvaatimuksen perusteella vangittua henkilöä ei siis ole vielä tuomittu rikoksesta eikä syytettä häntä vastaan ole välttämättä edes nostettu. Vangitsemisvaatimusta käsitellessään tuomioistuimen onkin asetettava myös määräaika, jonka kuluessa syyttäjän tulee nostaa syyte vangittua kohtaan. Määräaika on aina tapauskohtainen. Jos vangittu tuomitaan rikoksesta ehdottomaan vankeuteen tuomioistuimen toimesta, jatkuu vapauden menetys tuomion mukaisesti vankeusrangaistuksena. Merkittävimmät erot pidätyksen ja vangitsemisen välillä liittyvät siis vapauden menetyksen ajalliseen kestoon sekä toimeenpanijaan. Pidätettynä voi olla ainoastaan rikoksesta epäilty, kun taas vangittuna voi olla joko rikoksesta epäilty, syytetty tai tuomittu henkilö.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]