Minilex - Lakipuhelin

Poliisin pakkokeinot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pakkokeinojen käyttöön oikeutettuja ovat esitutkinta- ja syyttäjäviranomaiset. Näitä viranomaisia ovat esimerkiksi poliisin toimivaltaiset virkamiehet. Pakkokeinoja voidaan käyttää, jos ne ovat tarpeellisia esimerkiksi rikoksen selvittämiseksi. Pakkokeinoja voidaan käyttää myös rikosprosessin häiriöttömyyden turvaamiseksi sekä rikollisen toiminnan jatkamisen estämiseksi.

Pakkokeinoja ovat muun muassa kiinniottaminen, vangitseminen, pidättäminen ja matkustuskielto. Näistä käytetään myös nimitystä vapauteen kohdistuvat pakkokeinot. 

Pakkokeinot voivat kohdistua myös muihin suojattuihin oikeushyviin kuin henkilön vapauteen. Poliisilla on mahdollisuus käyttää myös erityisiin tutkintakeinoihin liittyviä pakkokeinoja. Muita pakkokeinoja, joiden määräämiseen poliisiviranomaiset ovat oikeutettuja, ovat esimerkiksi:

  • Yhteydenpidon rajoittaminen, telekuuntelu ja –valvonta.
  • Vakuustakavarikko, takavarikoiminen ja asiakirjan jäljentäminen.
  • Kotietsintä, tutkimuspaikan eristäminen ja henkilöön kohdistuva etsintä.

Poliisin pakkokeinoihin kuuluvat myös niin sanotut salaiset pakkokeinot. Se tarkoittaa, että tiettyjä poliisin pakkokeinoja voidaan käyttää esitutkinnassa salassa niiden kohteelta. Salaisia pakkokeinoja ovat telepakkokeinot eli telekuuntelu ja -valvonta, suunnitelmallinen tarkkailu, peitelty tiedonhankinta ja tekninen tarkkailu, peitetoiminta ja valeosto sekä tietolähdetoiminta ja tietolähteen ohjattu käyttö. Lisäksi salaisia pakkokeinoja voidaan käyttää rikosten estämiseksi ja paljastamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa