Minilex - Lakipuhelin

Vangitseminen oikeudenkäynnin turvaamiseksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Todennäköisin syin epäilty henkilö voidaan määrätä vangittavaksi, jos on syytä epäillä, että epäilty lähtee pakoon, vaikeuttaa asian selvittämistä tai jatkaa rikollista toimintaa. Vangitsemista hakee poliisi ja hakemus on tehtävä viimeistään kolmantena päivänä siitä, kun epäilty on otettu kiinni. Vangitsemisesta päättää käräjäoikeus.

Tällaista pakkokeinoa on mahdollista harkita, kun rikoksesta säädetty lievin rangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Vangitseminen on mahdollista myös, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta, ja on syytä epäillä, että epäilty esimerkiksi lähtisi pakoon ulkomaille tai jollain muulla tavoin vaikeuttaisi asian selvittämistä.

Kun henkilöä on syytä epäillä rikoksesta, hänet voidaan vangita, vaikkei epäilyyn ole todennäköisiä syitä, jos vangitsemisen edellytykset ovat muutoin olemassa ja vangitseminen on odotettavissa olevan lisäselvityksen vuoksi erittäin tärkeää.

Alle 15-vuotiaana tehdystä rikollisesta teosta epäiltyä ei saa vangita pakkokeinona.

Epäiltyä ei saa vangita, jos asian laatu, epäillyn ikä tai muu henkilökohtainen syy johtaisi kohtuuttomuuteen. Vangittu voi pyytää käräjäoikeudelta vangitsemisasian uudelleenkäsittelyä neljän vuorokauden kuluessa pyynnön esittämisestä, muttei kuitenkaan aikaisemmin kuin kahden viikon kuluessa edellisestä käsittelystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa