Minilex - Lakipuhelin

Vangitseminen epäilyn perusteella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vangitseminen on pakkokeino, jolla rajoitetaan rikoksesta epäillyn vapautta. Tuomioistuin saa vangitsemisvaatimuksen esittämiseen oikeutetun virkamiehen vaatimuksesta määrätä rikoksesta todennäköisin syin epäillyn vangittavaksi. Vangitsemisen edellytykset ovat tällöin samat kuin henkilön pidättämisessä todennäköisiin syihin perustuvan epäilyn perusteella.

Henkilö saadaan vangita myös todennäköisten syiden puuttuessa, jos vangitsemisen edellytykset ovat muuten käsillä. Sen lisäksi vangitsemisen on oltava odotettavissa olevan lisäselvityksen vuoksi erittäin tärkeää.

Jos epäilty on vangittu todennäköisten syiden puuttuessa, häntä koskeva vangitsemisasia on käsiteltävä uudelleen. Vangitsemisvaatimuksen tekijän on ilmoitettava viipymättä lisäselvityksen valmistumisesta asiaa käsittelevälle tuomioistuimelle. Tuomioistuimen on otettava asia käsiteltäväksi uudelleen viipymättä ja viimeistään viikon kuluttua vangitsemispäätöksestä. Jos havaitaan, ettei vangitsemiselle ole säädettyjä edellytyksiä, vangittu on määrättävä päästettäväksi heti vapaaksi.

Alle 15-vuotiaana tehdystä rikollisesta teosta epäiltyä ei saa vangita edes todennäköisiin syihin perustuvan epäilyksen perusteella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa