Minilex - Lakipuhelin

Työn vähentyminen irtisanomisperusteena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kollektiiviperusteisissa irtisanomistilanteissa tulee myös yleisen irtisanomisperusteen täyttyä. Tämä tarkoittaa sitä, että irtisanomisperusteen tulee olla asiallinen ja painava. Yleisen irtisanomisperusteen täyttymisen lisäksi tulee työn vähentyä taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä samanaikaisesti sekä olennaisesti että pysyvästi.

Työn vähentymisen olennaisuus- ja pysyvyysvaatimukselle ei voida muodostaa yleispätevää raja-arvoa, vaan tarkastelu tulisi tehdä jokaisessa tapauksessa suhteessa yrityksen kokoon sekä työnantajan ja työntekijän asemaan. Töiden tulee pääsääntöisesti vähentyä siinä määrin, että työntekijän tehtävänkuva erillisenä kokonaisuutena lakkaa.

Töiden tulee vähentyä myös pysyvästi, joten hetkellinen työn lisääntyminen ei riitä poistamaan irtisanomisperustetta, vaikka työt muutoin olisivat vähentyneet oleellisesti. Lisäksi työntekijöiden vähentämisperusteen täyttymistä arvioitaessa tulee huomioida työnantajalle kuuluva uudelleensijoittamisvelvollisuus, johon sisältyvät työn tarjoamisvelvollisuus ja koulutusvelvollisuus.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa