Minilex - Lakipuhelin

Pidättämisen yleiset edellytykset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa on säädetty tarkat edellytykset epäillyn pidättämiselle. Pidättämisen edellytykset voidaan jakaa yleisiin sekä erityisiin edellytyksiin. Yleisen edellytyksen lisäksi tulee myös erityisen edellytyksen täyttyä. Mikäli jompikumpi vaihtoehtoisista yleisistä edellytyksitä täyttyy, voidaan siirtyä tarkastelemaan erityisiä edellytyksiä. Pidättämisen yleisen edellytyksen lähtökohtana on rikos, jota epäillään tehdyksi. Seuraavaksi tarkastelun kohteena on epäilty, jota epäillään syyllistyneen käsillä olevaan rikokseen. Epäilyn tasosta voidaan erottaa kynnykset, jotka ovat että ”todennäköisin syin” epäillään rikoksesta sekä ”on syytä epäillä” rikoksesta. Pääsääntöisesti kynnyksenä on, että epäiltyä todennäköisin syin epäillään rikoksesta. 

Esimerkiksi pidättäminen edellytykset ovat olemassa, kun epäiltyä todennäköisin syin epäillään rikoksesta eikä rikoksesta ole säädetty lievempää rangaistusta kuin kaksi vuotta. Toisena esimerkkinä voidaan mainita epäillyn pidättäminen, kun häntä todennäköisin syin epäillään rikoksesta ja hänellä ei ole vakinaista asuntoa Suomessa ja on todennäköistä, että hän poistumalla maasta karttaa esitutkintaa taikka oikeudenkäyntiä.

Toisessa tilanteessa epäilty saadaan siis pidättää, kun häntä on syytä epäillä rikoksesta, vaikka epäilyyn ei olisi todennäköisiä syitä. Edellytyksenä tälle on, että pidättämisen muut edellytykset täyttyvät, tarkoittaen pidättämisen erityisiä edellytyksiä, ja epäillyn pidättäminen on odotettavissa olevan lisäselvityksen vuoksi erittäin tärkeää. Huomionarvoista on, että ketään ei saa pidättää, jos se olisi asian laadun, epäillyn iän taikka muiden henkilökohtaisten olojen vuoksi kohtuutonta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa