Minilex - Lakipuhelin

Pidättämisen kesto


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Rikoksesta epäilty ja toisinaan myös syytetty voidaan pidättää esitutkinnan turvaamiseksi tai mahdollista myöhempää vangitsemista varten. Ennen pidättämistä rikoksesta epäilty on tullut ottaa kiinni. Kun epäilty on otettu kiinni tulee poliisimiehen ilmoittaa kiinniottamisesta pidättämiseen oikeutetulle virkamiehelle. Tämän taas on 24 tunnin kuluessa kiinniottamisesta päätettävä, onko kiinniotettu päästettävä vapaaksi vai pidätettävä. Kiinniotto ei kuitenkaan voi jatkua yli 12 tuntia, mikäli pidättämisen edellytykset eivät täyty.

Itse pidättämisen kestoa on rajattu siten, ettei pidätys saa jatkua mikäli pidättämisen edellytyksiä ei enää ole. Jos pidätettyä ei ole syytä epäillä rikoksen tekijäksi, ei hänen pidätystäkään ole syytä jatkaa. Lisäksi on säädetty, että pidätetty on päästettävä vapaaksi viimeistään vangitsemisvaatimuksen tekemistä varten säädetyn ajan kuluttua, ellei pidätettyä vaadita vangittavaksi. Jos pidätettyä ei vaadita vangittavaksi, päättyy pidättäminen viimeistään kolmantena päivänä kiinniottamisesta kello 12.00.  Vaatimus pidätetyn vangitsemisesta on nimittäin tehtävä tuomioistuimelle viimeistään tämän ajan loppuun kuluessa.
Mikäli pidätettyä vaaditaan vangittavaksi on tätä koskeva vaatimus otettava käsiteltäväksi viimeistään neljän vuorokauden kuluttua kiinniottamisesta. Näin ollen pidätys voi kestää maksimissaan neljä vuorokautta eli 96 tuntia. Viimeistään tämän ajan kuluttua pidätetty on joko vapautettava tai vangittava.

Tietyissä tilanteissa on mahdollista lykätä pidätetyn vangitsemista koskevan asian käsittelyä. Tämä on kuitenkin mahdollista vain erityisestä syystä. Tällöin pidättäminen jatkuu vangitsemisasian seuraavaan käsittelyyn asti, ellei tuomioistuin määrää toisin. On hyvä huomata, että käsittelyä saadaan lykätä kolmea päivää enemmän vain pidätetyn pyynnöstä.

Lisätietoa pidättämisen edellytyksistä sekä muista pakkokeinoista löydät Minilexin artikkeleista. Yksityiskohtaisissa kysymyksissä on hyvä kääntyä lakimiehen puoleen.

 

 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa