Minilex - Lakipuhelin

Pidättämiseen oikeutetut virkamiehet pakkokeinolain mukaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vain pidättämiseen oikeutettu virkamies saa päättää pidättämisestä. Pakkokeinolaki luettelee pidättämiseen oikeutetut virkamiehet, joita on runsaasti.

Ensinnäkin pidättämiseen oikeutettuja virkamiehiä ovat poliisiylijohtaja, Poliisihallituksen poliisijohtaja, poliisiylitarkastaja ja poliisitarkastaja, poliisipäällikkö, apulaispoliisipäällikkö, keskusrikospoliisin päällikkö ja apulaispäällikkö sekä suojelupoliisin päällikkö. Pidättämiseen ovat oikeutettuja myös esitutkintatehtäviin määrätty apulaispäällikkö, esitutkintatehtäviin määrätty osastopäällikkö, esitutkintatehtäviin määrätty ylitarkastaja ja tarkastaja sekä rikosylitarkastaja, rikostarkastaja, rikosylikomisario, ylikomisario, rikoskomisario ja komisario.

Toiseksi lain mukaan pidättämisestä saavat päättää Tullin rikostorjunnan päällikkö, Tullin rikostorjunnan toimintayksikön päällikkö sekä Tullin rikostorjunnan tulliylitarkastaja, jonka Tullin rikostorjunnan päällikkö on määrännyt tutkinnanjohtajaksi.

Lain mukaan pidättämiseen oikeutettuja virkamiehiä ovat myös rajavartiolaitoksen päällikkö ja apulaispäällikkö, rajavartiolaitoksen esikunnan raja- ja meriosaston osastopäällikkö, rajavartiolaitoksen esikunnan oikeudellisen osaston osastopäällikkö, apulaisosastopäällikkö, rikostorjuntayksikön yksikönpäällikkö, rajavartioylitarkastaja, ylitarkastaja, rikosylitarkastaja ja rikostarkastaja, rajavartioston ja merivartioston komentaja ja apulaiskomentaja, rajavartioston ja merivartioston rajatoimiston ja meritoimiston päällikkö, Suomenlahden merivartioston Helsingin rajatarkastusosaston päällikkö ja varapäällikkö. Pidättämiseen on lisäksi oikeutettu sellainen rajavartiomies, joka on vähintään luutnantin arvoinen, ja joka on saanut tutkinnanjohtajalle rajavartiolaitoksessa säädetyn koulutuksen. Lisäksi edellytyksenä on, että rajavartiolaitoksen tai sen hallintoyksikön päällikkö on määrännyt tällaisen henkilön tutkinnanjohtajaksi.

Viimeisenä pakkokeinolaissa pidättämiseen oikeutettuna virkamiehenä mainitaan syyttäjä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa