Minilex - Lakipuhelin

Pidättäminen ja pidätysoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pidättäminen on henkilön vapauteen kohdistuva pakkokeino. Pidättämisestä voi päättää ja pidättämisen voi suorittaa vain laissa pidättämiseen oikeutetut virkamiehet. Pidättämisoikeus on olemassa, mikäli pakkokeinolaissa säädetyt pidättämisen edellytykset ovat olemassa.

Rikoksesta todennäköisin syin epäilty saadaan pidättää, jos rikoksesta ei ole säädetty lievempää rangaistusta kuin kaksi vuotta vankeutta. Pidättämisoikeus on myös siinä tapauksessa, että rikoksesta on säädetty lievempi rangaistus kuin kaksi vuotta vankeutta, mutta siitä säädetty ankarin rangaistun on vähintään vuosi vankeutta ja epäillyn henkilökohtaisten olosuhteiden tai muiden seikkojen perusteella on syytä epäillä, että hän lähtee pakoon, vaikeuttaa asian selvittämistä taikka jatkaa rikollista toimintaa. Rikoksesta epäilty voidaan pidättää myös, jos hän on tuntematon ja kieltäytyy ilmoittamasta nimeään tai osoitettaan taikka antaa siitä virheellisen tiedon, sekä siinä tapauksessa, että hänellä ei ole vakinaista asuntoa Suomessa ja on todennäköistä, että hän poistumalla maasta karttaa esitutkintaa, oikeudenkäyntiä tai rangaistuksen täytäntöönpanoa.

Ketään ei kuitenkaan saa pidättää, jos pidättäminen olisi kohtuutonta asian laadun taikka rikoksesta epäillyn iän tai muiden henkilökohtaisten olosuhteiden vuoksi. Myöskään alle 15-vuotiaana tehdystä teosta ei voida pidättää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa