Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako ja lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintö jaetaan lainmukaisessa järjestyksessä, jos perittävä ei ole tehnyt testamenttia. Lain mukaan perinnön saavat ensisijaisesti rintaperilliset. Tällöin perittävän lapset saavat kukin yhtä suuren osan perinnöstä. Jos lapsi on kuollut, hänen lapsensa tulevat perillisiksi hänen sijaansa. Jos perittävältä ei ole jäänyt rintaperillisiä, perinnön saavat hänen vanhempansa. Jos toinen vanhempi on kuollut, jakavat perittävän sisarukset hänen osuutensa perinnöstä. Jos perittävällä ei ole elossa olevia rintaperillisiä taikka vanhempia, sisaruksia, sisarustenlapsia ym., perittävän isovanhemmat tulevat perillisiksi. Kuolleen isovanhemman sijaan tulevat hänen lapsensa. Serkut eivät kuitenkaan enää lain mukaan peri.

Rintaperillisillä sekä ottolapsella ja tämän jälkeläisillä on lakiosa perittävän jälkeen. Lakiosa tulee ajankohtaiseksi silloin, kun perittävä on tehnyt testamentin eli perintöä ei jaeta lainmukaisessa järjestyksessä. Lakiosa on puolet rintaperilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perinnön arvosta. Jos siis perittävällä yksi rintaperillinen, lain mukaan hän saisi koko perinnön. Tällöin lakiosa on ½ perinnöstä. Jos perittävällä kaksi rintaperillistä, olisi kummankin lakimääräinen perintö ½ perinnöstä, joten lakiosa on ¼ perinnöstä. Lakiosa siis takaa rintaperilliselle osan perinnöstä, vaikka perittävä olisi tehnyt testamentin toisen hyväksi.

Lakiosaa koskeva sääntely on pakottavaa oikeutta eikä rintaperillistä voi jättää perinnöttömäksi kuin hyvin poikkeuksellisesti. Ensinäkin kenelläkään ei ole oikeutta perintöön sen jälkeen, jonka kuoleman hän on tahallisesti aiheuttanut rikollisella teolla. Tämä koskee siis myös rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Lisäksi perittävä voi tehdä rintaperillisen perinnöttömäksi, jos tämä on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää tai hänen perimispolvessaan olevaa sukulaista, taikka jos perillinen viettää jatkuvasti kunniatonta tai epäsiveellistä elämää. Testamentissa on määrättävä rintaperillisen perinnöttömäksi tekemisestä ja siinä on mainittava peruste perinnöttömäksi tekemiselle. Kun perillinen on tehty perinnöttömäksi, perinnön saa hänen sijaansa se, jolla olisi ollut oikeus perintöön siinä tapauksessa, että perillinen olisi kuollut ennen perittävää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]