Minilex - Lakipuhelin

Myymälävarkaan kiinniottaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleinen kiinniotto-oikeus antaa jokaiselle oikeuden ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, mikäli rikoksesta saattaa seurata vankeutta taikka kyseessä on lievä rikos. Näitä lieviä rikoksia ovat pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko ja lievä petos. Verekseltä tapaaminen tarkoittaa tilannetta, jossa rikos on juuri havaittu tapahtuneen. Tämän lisäksi jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava. Kiinniotettu on viipymättä luovutettava poliisimiehelle.

Yleinen kiinniotto-oikeus voi esimerkiksi konkretisoitua, kun henkilö näpistää jotakin päivittäistavarakaupasta tai kun myymälävaras pakenee ruokakaupasta. Tyhjentävää listaa keinoista, joita saisi tilanteessa käyttää ei ole, joten jokainen tapaus arvoidaan tapauskohtaisesti.

Huomionarvoista on, että voimankäytön suhteen yleisessä kiinniotto-oikeudessa ja tässä tapauksessa myymälävarkaan kiinniottamisessa on vedetty raja. Nimittäin, jos kiinniotettava kiinniottamisen yhteydessä tekee vastarintaa taikka pakenee, kiinniottaja saa käyttää sellaisia kiinniottamisen toimittamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvostellen puolustettavina. Arvioinnissa huomioidaan rikoksen laatu, kiinniotettavan käyttäytyminen ja tilanne muutenkin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa