Minilex - Lakipuhelin

Mikä on lakiosailmoitus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosailmoitus liittyy tilanteisiin, joissa perittävä on tehnyt perinnöstään testamentin. Sen tarkoituksena on suojella perillistä tämän lakiosaa loukkaavalta testamentin määräykseltä. Lähtökohtaisesti testamentin määräyksellä ei voida poistaa perillisen oikeutta lakiosaan. Lakiosan saaminen edellyttää lakiosailmoituksen tekemistä. Perillisen tule esittää vaatimuksensa testamentin saajalle. Jos testamentin saajia on useampia kuin yksi, tulee lakiosailmoitus tehdä jokaiselle heistä erikseen. Kaikkien perillisten on tehtävä lakiosailmoituksensa itsenäisesti.

Lakiosailmoituksen on tehtävä todisteellisesti. Lakiosailmoituksen tekeminen esimerkiksi jo perunkirjoitusvaiheessa on tavallista. Lakiosailmoitus tulee tehdä myös silloin, kun perillinen vaatii vain osaa hänelle kuuluvasta lakiosasta.

Määräaika lakiosailmoituksen tekemiselle on kuusi kuukautta ja määräaika lasketaan alkavaksi testamentin tiedoksisaannista. Lakiosan saaminen ei edellytä testamentin moittimista eikä muutoinkaan kanteen nostamista, vaan perillisen oikeus lakiosaan toteutuu ilmoituksen tekemisellä. Jos perillinen jättää lakiosailmoituksen tekemättä, hän menettää oikeutensa testamentin saajaa vastaan.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa