Minilex - Lakipuhelin

Kiinniottaminen ja pidättäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Poliisi voi tehdä sekä pidättämisiä että kiinniottamisia. Pidättäminen ja poliisin kiinniotto-oikeus lukeutuvat pakkokeinoihin ja ne puuttuvat henkilön perusoikeuteen nauttia vapaudesta ja koskemattomuudesta. Molemmille näistä pakkokeinoista on säädetty pakkokeinolaissa tiukat edellytykset. Kiinniottaminen edeltää pidättämistä ja on näistä lievempi pakkokeino.

Poliisin kiinniotto-oikeus sisältää sen, että pakkokeinolaissa on annettu poliisimiehelle valtuus ottaa kiinni verekseltään tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäilyn. Lisäksi poliisimies voi ottaa kiinni pidätettäväksi tai vangittavaksi määrätyn rikoksesta epäillyn. Henkilön olo kiinniotettuna voi kestää enintään 12 tuntia.

Poliisin tekemä pidättäminen tarkoittaa, että rikoksesta epäillystä riistetään vapaus joksikin aikaa niin että häntä pidetään säilössä esitutkinnan turvaamiseksi ja/tai vangitsemista varten. Erona kiinniottamiselle ja pidättämiselle on henkilön vapaudenmenetyksen kesto ja kuinka vahvat syyt on pitää henkilöä epäiltynä rikoksesta. Jos kiinniotto jatkuu yli 12 tuntia, täytyy pidättämisen edellytysten olla olemassa. Pidättäminen voi kestää esitutkintalain mukaan kuitenkin vain enintään 24 tuntia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa