Minilex - Lakipuhelin

Mikä on velkakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirja on velkojalle jäävä kirjallinen todiste rahavelan olemassaolosta. Sen käyttämisen hyödyt liittyvät ennen kaikkea siihen, että velkakirja itsessään on riittävä peruste vaatia velalliselta maksua jopa tuomioistuimessa asti. Velkakirjasta on käytävä ilmi vähintään velan määrä sekä se, kuka on velvollinen maksamaan velan ja kenelle. Lisäksi velallisen on allekirjoitettava velkakirja. Velasta kannattaa aina tehdä velkakirja, sillä tämä turvaa velkasuhteen molempien osapuolten oikeuksia.

Velkakirjan välttämättömään sisältöön kuuluu siis yksilöity velan määrä, velkasuhteen osapuolten määrittely sekä velallisen allekirjoitus. Yksinkertaisimmillaan tavallinen velkakirja voi siten olla muotoa ”A lupautuu maksamaan B:lle 100 e. A:n allekirjoitus.” Tämän lisäksi velkakirjaan sisällytetään kuitenkin usein myös muita tietoja, kuten allekirjoituksen päivämäärä, mahdollisten todistajien nimet sekä velkasuhteen muut ehdot.

Velkakirjoja on erilaisia, ja tärkein jaottelu tehdään lainsäädännössä tavallisten velkakirjojen ja ns. juoksevien velkakirjojen välillä. Tavallinen velkakirja on nimetylle henkilölle annettu todiste velallisen maksuvelvollisuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että velkakirjassa nimetään se velkoja, joka on oikeutettu saamaan maksun velasta. Tavallinen velkakirja voisi olla esimerkiksi yllä käytetyn esimerkin mukainen, eli ”A lupautuu maksamaan B:lle 100 e. A:n allekirjoitus”. Velkakirjaa ei tässä tapauksessa saa siirtää eteenpäin ilman velalliselle tehtyä ilmoitusta. Jos tällaista ilmoitusta ei ole tehty eikä velallinen ole tiennyt velkakirjan siirrosta, velallinen vapautuu velasta maksamalla sen alkuperäiselle velkakirjassa nimetylle velkojalle.

Juokseva velkakirja sen sijaan on nimensä mukaisesti tarkoitettu ”juoksemaan” eli siirtymään velkojalta toiselle. Juoksevaa velkakirjaa pidetään arvopaperina, ja sen hallussapito on välttämätön edellytys sille, että velkoja voi vaatia velalliselta maksua velkakirjan perusteella. Juokseva velkakirja voi olla ns. haltijavelkakirja, jolloin velka on maksettava sille, jonka hallussa velkakirja on. Velkakirjassa lukee tässä tapauksessa vain ”A lupautuu maksamaan 100 e tämän velkakirjan haltijalle. A:n allekirjoitus.” eikä velkojaa siis ole nimetty. Haltijavelkakirjan ohella toinen juoksevan velkakirjan tyyppi on ”nimetylle henkilölle tai hänen määräämälleen” osoitettu velkakirja eli määrännäisvelkakirja. Tällainen velkakirja on asetettu nimetylle velkojalle tavallisen velkakirjan tavoin, mutta velkojalla on oikeus luovuttaa velkakirja eteenpäin toiselle nimeämälleen henkilölle. Jos siis alun perin velkakirjassa lukee ”A lupautuu maksamaan 100 e B:lle tai tämän määräämälle. A:n allekirjoitus.”, B voikin antaa velkakirjan ystävälleen C:lle, kunhan C:n nimi kirjoitetaan velkakirjaan uudeksi velkojaksi.

Velkakirja on hyödyllinen todiste velan olemassaolosta, mutta se kannattaa laatia huolella, jotta velkakirja olisi pätevä. Velkakirjan laatimisessa voikin olla hyödyksi kääntyä lakimiehen puoleen. Minilexin lakimiehet ovat asiantuntijoita myös velkakirjoihin liittyvissä kysymyksissä.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]