Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja ja kiinnitys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirja on velkasitoumus, jota käyttämällä voidaan perustaa myös panttioikeuksia. Kiinnittäminen tarkoittaa, että pantattava omaisuus merkitään rekisteriin, jolloin se voi toimia rahamääräisen kirjallisen sitoumuksen täyttämisen vakuutena. Ideana on, että tiettyä omaisuutta rasittavat panttioikeudet tulevat rekisterin avulla julkisiksi. Kiinnitys on tietyn omaisuuden kohdalla laissa säädetty edellytys panttaamiselle, jota ilman panttausta ei voi pätevästi tehdä. Tällaista omaisuutta ovat esimerkiksi eräät kulkuneuvot, kiinteistöt ja yrityksen kiinnityskelpoinen omaisuus.

Kiinteistöön tulee hakea kiinnitys, jos kiinteistöä suunnitellaan vakuuskäyttöön. Vahvistetusta kiinnityksestä saadaan panttikirja, joka voidaan luovuttaa velkojalle, kun kiinteistöä halutaan käyttää vakuutena. Nykyään voidaan käyttää myös sähköistä kiinnitystä, jolloin paperista panttikirjaa ei anneta. Tällöin rekisteriin tehdään tarvittavat merkinnät. Kiinteistön kiinnityksen ei tarvitse välttämättä liittyä jo syntyneeseen velkasuhteeseen, vaan kiinnitystä voidaan hakea myös etukäteen. Kiinnittämisessä ei siis tarvitse esittää velkakirjaa. Kiinnitys on voimassa toistaiseksi.

Velkakirjaa tarvitaan kuitenkin eräiden kulkuneuvojen vakuuskäytössä ja yrityskiinnityksessä. Tällaisia kulkuneuvoja ovat esimerkiksi kuorma-autot, linja-autot, alukset ja ilma-alukset. Yrityskiinnityksen avulla voidaan yrityksen omaisuutta käyttää vakuutena, mutta pitää se edelleen yrityksen käytössä. Pakettiautoja tai henkilöautoja ei voi kiinnittää, mikä saattaa heikentää niiden käytettävyyttä vakuutena. Niiden käyttö vakuutena periaatteessa edellyttää hallinnan luovutusta velkojan hallintaan eli ns. käteispanttausta.

Kulkuneuvon kiinnitystä voi hakea omistaja tai velkoja rekisteriviranomaiselta. Hakemus on kirjallinen ja siihen on liitettävä se velkakirja, johon kiinnitys perustuu. Velkoja voi velkakirjan ja omistajan kiinnityssuostumuksen perusteella hakea kiinnitystä. Kiinnityksestä tehdään velkakirjaan merkintä ja kulkuneuvon rekisteritietoihin kirjataan myös merkintä kiinnityksestä.

Yrityskiinnitystä hakee elinkeinonharjoittaja tai velkoja. Velkoja tarvitsee luonnollisesti kiinnityssuostumuksen. Kiinnitystä haetaan rekisteriviranomaiselta hakemuksella, johon on liitetty rekisteriviranomaisen vahvistaman kaavan mukainen panttivelkakirja. Yrityskiinnityksestä saadaan takaisin panttivelkakirja, johon on liitetty kiinnitystodistus. Panttioikeus syntyy, kun panttivelkakirja luovutetaan velkojalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]