Minilex - Lakipuhelin

Velkakirjan useiden velallisten keskinäiset velvoitteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirjalla yksi tai useammat velalliset sitoutuvat velkakirjan mukaiseen suoritteeseen. Usein velkakirjalla lainataan rahaa velalliselle taikka useille velallisille, jolloin velalliset sitoutuvat maksamaan velan takaisin velkakirjassa määritellyin ehdoin. Eri velallisilla voi kuitenkin olla erilaisia velvoitteita niin toisiaan kuin velkojaakin kohtaan. Nämä velvoitteet voivat määräytyä velkakirjan perusteella sekä sopimusoikeudellisten periaatteiden mukaisesti.

Jos samasta velasta vastaa usea velallinen, syntyy ongelma koskien sitä, kuka vastaa velan täyttämisestä eli keneen velkoja voi kohdistaa vaatimuksia. Eräs ratkaisu tällöin on, että jokainen velallinen on vastuussa suorituksestaan omasta ja toisten puolesta.  Velkoja voi tällaisessa tilanteessa kohdistaa vaateensa keneen tahansa velallisista. Se velallinen, johon vaatimus kohdistuu, on velvollinen täyttämään velvoitteen kokonaan. Suoritus tulee siten kaikkien velallisten hyväksi vähentäen heidän vastuutaan. Tällöin puhutaan yhteisvastuusta eli solidaarisesta vastuusta.

Velallisten vastuu suorituksesta voi olla yhteisvastuun lisäksi jaettua eli ositeltua vastuuta. Tällöin kukin velallinen vastaa vain omasta osuudestaan ja velkoja puolestaan voi vaatia jokaiselta velalliselta ainoastaan tämän osuutta. Yleensä kunkin velallisen osuuksista voidaan sopia velallisten kesken tai velkojan ja velallisten kesken.

Kolmas vaihtoehto velallisten keskinäisen suhteen asettelemiseksi on yhdistää yhteisvastuu ja solidaarinen vastuu. Tällöin kun velkoja kohdistaa vaatimuksensa johonkin velalliseen, ositeltu vastuu on ensisijainen, mutta sen tilalle astuu solidaarinen vastuu, jos joku velallisista ei suorita osuuttaan.

Suomen oikeudessa lähtökohtana voidaan kuitenkin pitää solidaarista vastuuta. Olettama on voimassa kuitenkin vain, jos osapuolet eivät ole muusta sopineet. Tästä huolimatta järjestelmää ei ole tarkoitettu johtamaan kohtuuttomuuteen velallisten kannalta ja perusteettoman edun saamiseen koko velan maksaneen velallisen kustannuksella. Niiden tilanteiden varalta, jossa yksi velallinen maksaa koko velan taikka maksaa velkaa muutoin yli oman osuutensa, on säädetty, että tällä velallisella on oikeus saada kanssavelallisilta näiden velan määrää vastaava osuus. Tällaista oikeutta kutsutaan regressioikeudeksi. Esimerkki: kolme velallista, A, B ja C ovat velkaa 90 000 euroa. Velkoja kohdistaa vaatimuksen velan maksamisesta B:hen. B on tällöin velvollinen maksamaan koko velan, 90 000 euroa. Kohtuuttomuuden välttämiseksi regressioikeuden nojalla B:llä on oikeus vaatia sekä A:lta että C:ltä heidän osuuttaan vastaavan määrän eli 30 000 kultakin, yhteensä 60 000 euroa. Takautumisoikeus kattaa velkapääoman lisäksi myös velan korot ja viivästyskorot. Tällainen A:n ja C:n takautumisvastuu puolestaan on ositeltua, eli kumpikin vastaa vain omasta 30 000 euron osastaan.

Yhteisvelallinen ei kuitenkaan aina halua tai kykene maksamaan edes omaa osuuttaan velasta. Jotta koko velan maksanut yhteisvelallinen ei joutuisi yksin kärsimään yhden velallisen laiminlyönnistä, velallisten kesken suoritetaan niin sanottu jälkitasaus. Jälkitasauksen seurauksena kukin muista yhteisvelallisista joutuu maksamaan osuutensa vajauksesta. Siten esimerkiksi, jos yksi kolmesta yhteisvelallisesta joutuu maksamaan koko velan, hänellä on oikeus saada kahdelta muulta kummaltakin kolmasosa maksetusta määrästä, vastaavalla tavalla kuin regressioikeuden kohdalla. Jos kuitenkaan toinen heistä ei maksa osuuttaan koko velan maksaneelle, jäljelle jääneet velalliset kärsivät samassa suhteessa kuin he ovat vastuussa velasta. Tällöin kummankin maksettavaksi tulee puolet laiminlyöjän osuudesta, jos vastuu on ollut pääluvun mukaista. Jälkitasaus tulee kyseeseen, kun joku velallisista on ilmeisen maksukyvytön, ei maksa osuuttaan tai jos hänen olinpaikkansa on tuntematon.

Lakimiehemme kertovat lisää velkasuhteisiin liittyvistä ongelmatilanteista ja auttavat niiden ratkaisemista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]