Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja lahjaksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirja, tai tarkemmin sanottuna sen osoittama saatava, voidaan pääsääntöisesti siirtää toiselle henkilölle. Joitakin poikkeuksia on, sillä esimerkiksi vielä erääntymättömien palkkojen siirtäminen toisen nimiin ei ole mahdollista. Kun velkakirja lahjoitetaan toiselle henkilölle, käsillä on kaksi erilaista oikeudellisesti merkittävää asiaa. Ensiksi, kyseessä on varallisuusoikeudellinen muutos velkasuhteessa. Toiseksi, kun kyseessä on lahja, sen arvolla on merkitystä verotuksessa.

Velkojalla on edellä mainitusti lähtökohtaisesti oikeus tehdä velkakirjalleen mitä haluaa. Jos velkoja haluaa luovuttaa sen vastikkeetta eteenpäin, sille on hyvin harvoin mitään estettä. Varallisuusoikeudessa velkakirjan lahjoittaminen vertautuu suoraan velkakirjan myyntiin, joten se vaikuttaa lähinnä velkojan, velallisen ja siirtyneen saamisoikeuden saajan oikeudellisiin suhteisiin. Velkojalla ei ole lahjoittamistilanteessa velvollisuutta informoida velallista, mutta se on tärkeää saamisoikeuden saaneelle henkilölle, koska tällöin varmistetaan se, että velallinen osaa tulevaisuudessa maksaa velkansa oikealle taholle. Jos velallinen ei tiedä muutoksesta, niin silloin velkoja on vastuussa syntyneistä lisäkuluista tai viivästyksistä, kun velallinen pyrkii suorittamaan maksun väärälle taholle.

Verotuksen kannalta velkakirjan lahjaksi antamisella on hyvin suuri merkitys. Lahjaveron periaatteena on verottaa "ansaitsematonta" omaisuuden kasvua ja samalla estää perintöveron kiertämistä. Kun lahjana on velkakirja, sen arvon määrittely erittäin helppoa koska kyseessä on jo valmiiksi rahassa mitattava omaisuus. Saamisoikeuden saaja joutuu maksamaan velkakirjasta lahjaveroa, jonka määrä lasketaan perintö- ja lahjaverolain mukaan. Lainsäädäntö ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, syntyykö lahjaveron maksuvelvollisuus sillä hetkellä, kun velkakirjan mukainen saamisoikeus lahjoitetaan vai vasta sitten, kun velkakirjan mukainen saatava erääntyy ja suoritus on saatu velalliselta. Verottaja tehnee arvion lahjansaajan veronmaksukyvyn tai tilanteen kokonaisharkinnan mukaan.

Kun velkakirja annetaan lahjaksi, varallisuusoikeudellisesti ei tapahdu muita muutoksia kuin saamisoikeuden siirtyminen alkuperäiseltä velkojalta uudelle velkojalle. Velan suuruus ja sen maksuehdot pysyvät edelleen samoina. Verotusoikeudellisesti velkakirjan saajan omaisuudessa tapahtuu lahjan myötä arvonnousu, joka on veronalaista tuloa. Sen vuoksi velkakirjan lahjaksi antamista suunnitellessa on syytä ottaa huomioon, millaisen taloudellisen rasituksen se aiheuttaa saamisoikeuden saajalle ja missä vaiheessa lahjavero pitää maksaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]