Minilex - Lakipuhelin

Velkakirjasta annettu takaussitoumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirjasta voidaan antaa takaus samalla tavalla kuin muistakin veloista. Velkakirjasta annettuihin takauksiin sovelletaan yleisiä takauksia koskevia sääntöjä. Takaus on oikeustoimi, joten siihen sovelletaan myös yleisiä oikeustoimien tekemistä koskevia sääntöjä. 

Takaus tarkoittaa sitoumusta, jolla sen antaja lupautuu vastuuseen velallisen velasta. Takausta voidaan tarkastella kuten sopimusta, jossa sopimuskumppaneina ovat takaaja ja velkoja. Takaus käy takaajaa sitovaksi sen jälkeen, kun tahdonilmaisu takauksesta on annettu velkojalle. Jos takaaja haluaa peruuttaa takaussitoumuksensa, on sen tapahduttava ennen kuin velkoja on ottanut takaustahdonilmaisusta selon tai samaan aikaan, kun selonotto tapahtuu. Tietyissä tapauksissa lopullisen sitovuuden ajankohta voi kuitenkin siirtyä selonottohetkeä myöhemmäksi. 

Takaussitoumus on vapaamuotoinen oikeustoimi. Sitoumusta ei siten tarvitse tehdä tiettyä muotoa käyttäen. Myös suulliset tahdonilmaisut ovat sitovia, ja kirjallisesti laadittuja takauksia voidaan täydentää suullisesti. Mikäli velkakirjasta annettu takaussitoumus tehdään kirjallisesti, siitä voidaan ottaa määräykset joko velkakirjaan tai erilliseen asiakirjaan. Mikäli takauksesta määrätään velkakirjassa, on siitä hyvä mainita takaustarkoitus, ettei takaajaa sekoiteta varsinaiseen velalliseen. 

Vaikka takaussitoumuksen kannalta on sinänsä yhdentekevää, onko se laadittu erillisenä vai samaan asiakirjaan kuin päävelka, voi tällä olla huomattavaa merkitystä juoksevien velkakirjojen osalta. Juoksevassa velkakirjassa oleva takaussitoumus kuuluu muiden yleisten sääntöjen ohella velkakirjaoikeuden soveltamisalaan. Tällöin takaajaan soveltuvat samat säännökset kuin itse velalliseen velkakirjan luovutustilanteissa. Takaaja saattaa esimerkiksi menettää väiteoikeutensa, jolloin hän voi joutua maksamaan velan uudestaan, vaikka olisi sen jo aikaisemmin maksanut. Takaussitoumus erillisenä asiakirjana on yhtä pätevä kuin itse velkakirjassa annettu sitoumus, mutta takausta ei tällöin pidetä juoksevana sitoumuksena. 

Voit lukea lisää takauksista ja velkakirjoista Minilexin sivuilta sekä kysyä neuvoa lakimieheltä mieltä askarruttavissa tilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]