Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja ja saatava

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirja on sopimustyyppi, jossa velallinen kirjallisesti toteaa saaneensa tietyn summan lainaksi rahasumman antajalta. Lainan antajasta tulee velkoja, jolle velallinen sitoutuu velkakirjassa maksamaan summan takaisin. Velkakirjan perusteella syntyy saatava, eli se rahasumma, jonka velkoja on oikeutettu perimään velalliselta. 

Jos velallinen ei suorita saatavaa velkojalle sovituin ehdoin ja määräajassa, voi velkoja ottaa yhteyttä perintätoimistoon. Perintätoimistolla on toimivat mahdollisuudet ryhtyä toimenpiteisiin velan saamiseksi velalliselta. Velkojan on myös mahdollista kääntyä tuomioistuimen puoleen saatavan perimiseksi velalliselta. Jälkimmäisessä tilanteessa velkojasta tulee kantaja ja velallisesta vastaaja.

Velkakirja on tärkeä dokumentti osoittamaan, että saatava on olemassa sen sisältöisesti kuin velkoja vakuuttaa. Velkakirja tulee esittää niin perintätoimistolle kuin tuomioistuimellekin saatavan virallisperintään ryhdyttäessä.  Yksinekrtaisen haastehakemuksen laatiminen tuomioistuimelle on mahdollista silloin, kun asia koskee tiety määräistä saatavaa. Tarkoituksena on, että riidattomat ja verrattain selkeät asiat voidaan saattaa tuomioistuimen käsiteltäväksi helposti. Tämän vuoksi velkojan on ilmoitettava haastehakemuksessa, ettei asia hänen näkemyksensä mukaan ole riitainen, vaan perustuu selkeään saatavaan. Perusteeksi riittää, että kantaja tuo esille velkakirjan esittämällä ne seikat, johon vaatimus välittömästi perustuu.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]